Награда за животно дело Станиши Марковићу     

фото: РТВ Врање

Посветио је живот спорту, раду са младима, природи, освајао је бројне медаље и награде и то у оној великој земљи. Станиша Марковић добитник је спортске награде за животно дело у области џудоа и планинарства.

Овај човек је 55 година уложио у развој врањског спорта и то у  више спортских дисциплина. Препознајемо га као планинара, а бавио се најпре стрељаштвом, да би га немирни дух одвео на џудо. Врло брзо је почео да постиже врхунске резултате.

– 1975. године сам освојио највећу медаљу у области сениорске конкуренције, треће место на државном првенству СФРЈ. То је била велика конкуренција – додаје Марковић.

Постао је и лиценцирани тренер и постизао изванредне резултате са својим такмичарима. Тридесет година био је савезни судија. И све то из чисте љубави, без накнаде.

– Само сам једног месеца имао надокнаду, једну трећину плате професора физичког васпитања, као данас 20.000 динара и никада више ни један динар нисам добио. Радио сам из љубави према џудоу, према планинарству – каже Марковић  

Познат је планинар већ дуги низ година, а постао је и планинар водич. Суграђани га препознају као планинара који је освојио многе врхове, али и као ентузијасту, који је учествовао у уређењу окружења града, маркирао више од 200 километара стаза, уређивао Казанђол и Борино брдо.

Please follow and like us:
Спорт