Награде најбољим студентима биће исплаћене пре празника     

На прелиминарној ранг листи за награђивање успешних студената је 68 имена. Седморо не испуњавају све наведене услове, али имају право да поднесу приговор. Ове године се пријавио велики број успешних студената. Позив није био лимитиран, тако да ће сви који испуњавају критеријуме добити награду.

Када је први пут расписан јавни позив, јавило се 29-оро студената, а ове године чак 68 –оро, који испуњавају услове. То је доказ да наш град има велико богатство, каже заменица градоначелника Зорица Јовић.

– То су студенти који имају просек студирања од 9,25 и више. Од 9,25 до 9,50  је прва категорија студената, а од 9,51 до 10 је друга категорија студената. На наше велико изненађење већи је број студената са већом просечном оценом, значи од 9,51 до 10. Имамо и два студента са 10,00, један је студент Медицинског, а други  Правног факултета, каже заменица градоначелника.

На јавни позив је пристигло 75 пријава. Према утврђеним критеријумима 68-оро студената испуњава све услове, а седморо не испуњавају неки од услова, најчешће је у питању просек студирања.

– Имали смо ситуације и претходних година, и због тога ми је жао, да имамо студенте са просечном оценом 9,24. Ако кренемо са повлачењем то ће бити 9,23 и тако у недоглед. Јасно су прецизирани услови, додаје заменица.

Ранијих година је био лимитиран број студената који ће добити награду. Ове године то није био случај, јер се сматрало да ће буџет од милион и 200.000 динара бити довољан за награде.

– На наше велико изненађење и на част свих нас, много је већи износ. Да би наградили све студенте који испуњавају услове неопходно је милион 740.000 динара. Подршка градоначелника је увек ту, јер је он иницијатор. Локална самоуправа мисли на студенте и требало би да се по завршетку студија, бар већина њих врати у Врање и своје стечено занње примени ту, рекла је заменица.

Износ награде за успешне студенте на териториjи града Врања, за прву категорију је 20.000 динара, а за другу 30.000 динара. Награде ће бити додељене пре новогодишњих празника. За наредну годину планира се измена одлуке, како би се издвојили они који остварују просек 10,00.

Please follow and like us:
Образовање