Награђени најбољи глумци и представе Бориних позоришних дана

Борини позоришни дани завршени су доделом награда најбољим глумцима и представама овогодишњег фестивала. Награде су уручене у пет категорија.

Награда „Борисав Станковић“ за најбољу представу у целини, додељена је представи “Ко је убио Џенис Џоплин“ по тексту Тијане Грумић, у режији Соње Петровић, Српског народног позоришта. Награду је уручио градоначелник Врања, Слободан Миленковић, који је уручио и награде најбољим глумицама и најбољем глумцу. “Ова представа плени узвишеном глумом и прецизним редитељским решењима која изазивају дивљење,“ стоји, између осталог, у образложењу стручног жирија.

Foto: RTV Vranje

Најбоља женска улога фестивала равноправно је додељена Бојани Милановић и Соњи Исаиловић за улогу Џенис Џоплин у представи “Ко је убио Џенис Џоплин.“ Жири је навео да “умеће и жар којим глумице играју главну и једину улогу неодољиво доводе до дивног ганућа за чиме чезну сви који “производе“ уметност.“

Награда за најбољу мушку улогу додељена је Димитрију Динићу за улогу Пиле копиле Пилетићево, у представи “Кус петлић,“ по тексту Александра Поповића, у режији Милана Нешковића, Народног позоришта из Суботице. “Глумац је веома уверљиво креирао лик Пилета који је успео да публику увуче у причу “малог човека“ који покушава да се снађе у мутним временима. Динић је дао посебну топлину и животну радост лику Пилета и успео да направи блискост са публиком,“ оценио је жири фестивала.

Foto: RTV Vranje

 За најбољу драматургију награђена је Маја Пелевић, ауторка текста “Последње девојчице“ за драматургију истоимене представе, у режији Кокана Младеновића, а извођењу позоришта ”Костолањи Деже” из Суботице. “Савременим језиком и препознатљивим стилом драматуршкиња Пелевић је успела да понуди публици једну нову позоришну форму, у којој, поред текста, главну улогу игра и музика,“ стоји у образложењу.

О најбољим представама одлучивао је трочлани жири који су чинили Наташа Поплавска, редитељка из Скопља, председница жирија, Биљана Кескеновић, глумица из Сомбора и Боривој Радаковић, писац из Загреба.

И ове године додељена је новоустановљена награда публике “Радослав Радивојевић.“ Већ другог дана фестивала било је извесно да ће ову, за многе најласкавију титулу, однети представа “Ко је убио Џенис Џоплин“ с обзиром да је оцењена оценом 4,92, што је једна од највиших оцена у историји фестивала, те нико није успео да надмаши овакве резултате гласања публике.  

У част награђених публика је могла да ужива у представи краљевачког позоришта која носи назив “Црна овца“ у режији Снежане Тришић, а по тексту Виде Давидовић.   

Foto: Kraljevačko pozorište

Тиме су Борини позоришни дани завршени. 42. манифестација по реду обележена је под слоганом “Куда плови овај свет,“ а селекција Слободана Савића наишла је на овације публике. Овогодишњу манифестацију обележила је и једна новина, а то је што је од ове године 21. октобар, први дан традиционалне манифестације, и Дан позоришта.

Foto: RTV Vranje
Please follow and like us:
Култура