Народни протест у Рудару

Фото: ТВ Мост

Са народног протеста Срба са КиМ поручено да Срби желе мир и јединство, да ни они не желе барикаде, али да их неће уклонити до испуњења захтева који подразумевају хитно ослобађање ухапшених Дејана Пантића, Слађана Трајковића и Миљана Аџића, затим уклањање спискова са именима Срба који се терете за најтежа кривична дела и повлачење специјалних јединица косовске полиције са севера, уз гаранције КФОР-а да они у будуће неће долазити на ово подручје.

Народни протест почео је код Крста у Рудару у присуству више хиљада Срба пристиглих из свих крајева КиМ.

Срби су пред почетак протеста развили транспарент „Курти, Космет није твоја прћија, ово је наша дедовина“ и велику српску заставу.

Мисија Еулекс објавила је на Фејсбуку да пажљиво прати безбедносну ситуацију на северу Косова кроз појачано присуство на терену.

„Пажљиво пратимо безбедносну ситуацију на северу Косова кроз наше појачано присуство на терену. Припадници наше формиране полицијске јединице и припадници наше резервне јединице полиције из Европских жандармеријских снага спроводе извиђачке патроле, укључујући и пешачке патроле у Северној Митровици и Звечану“, навео је Еулекс.

Такође, наводи се да Еулекс, имајући у виду нестабилну безбедносну ситуацију на северу Косова и постављање додатних барикада, редовно прилагођава свој положај тако да одражава ситуацију на терену, у сарадњи са косовском полицијом и КФОР-ом.

Кризни штаб српског народа са севера КиМ позвао је српски народ који живи на Косову и Метохији на народни протест са кога ће послати јасну заједничку поруку – “Не пристајемо на прогон и убијање и север Косова и Метохије нити је Немачка нити је Куртијева прћија него је место на коме живимо и на коме желимо да останемо и опстанемо“.

Север КиМ и даље је блокиран, тринаести је дан од како су Срби на барикадама у општинама Звечан, Зубин Поток и Лепосавић, одлучни да истрају у својим захтевима. Кажу да ће барикаде бити уклоњене када буду ослобођени Миљан Аџић, Дејан Пантић и Слађан Трајковић, али и када се специјалне снаге косовске полиције повуку са севера покрајине.

На почетку протеста, присутнима се обратио Предраг Пантић, син ухапшеног Дејана Пантића који је рекао да већ 13. дан, породица нема контакт са ухапшеним супругом и оцем.

“Ово је кршење свих основних људских права у 21. веку у сред Европе. Зашто међународна заједница ћути? Отишли смо јуче мајка и ја на Јариње да пробамо да га видимо и били враћени уз образложење да само судије могу да издају такво наређење. А они ћуте и на жалбе које адвокати пишу. Ово је политичка хајка на мог оца и на наш народ. Надам се да ће ово бити последњи пут да се правда крши на овај начин. Сви смо ми Дејан Пантић” рекао је Пантић.

Он се захвалио присутнима на подршци и истакао да барикаде нису постављене само због његовог оца. “Мој отац је кап која је прелила чашу у мору једностраних потеза, хапшења и малтретирања српског народа“, рекао је Пантић.

Како каже, народ је у његовом оцу препознао себе и видео да на његовом месту сутра могу бити њихова деца, њихови родитељи.

„Зато су, као и годинама уназад, као последња опција изашли на барикаде у нади да ће стати на пут политичком прогону Срба на овим просторима“, додаје Пантић.

Кабашић: Морамо стајати заједно

Никола Кабашић, донедавно судија одељења Апелационог суда у Приштини и члан судског савета у Приштини  рекао је  у обраћању да је влада која влада на КиМ почела инстицуцинални обрачун са Србима и поручио да је пример Дејана Пантића најгрубље изигравање закона на КиМ.

“Мени је мило што видим реку људи, ово је тренутак да сви ми којим год послом се бавили, којој год политичкој опцији припадали, за који год клуб навијали, били богати или сиромашни, морамо стајати заједно”,рекао је Кабашић  додао “Ми сви да скренемо пажњу међународној заједници која је инертна и незаинтересована. Она ћути. Или кажите нешто или идите, напомиње Кабашић.

Кабашић је појаснио појединости везане за присуство косовских полицајаца албанске националности на северу, рекавши да било да говоримо о редовној било да је реч о специјалној полицији, на северу Косова 95 одсто њих морају да долазе из српске заједнице и да је све мимо тога кршење преузетих обавеза и правних норми.

Навео је и да, ако се узму у обзир оптужбе које се стављају на терет већине досад ухапшених Срба, свако, био он наставник, учитељ, лекар или радник осигуравајућег друштва, може у једном тренутку да буде оптужен за кршење Устава Косова.

“Ово нису барикаде. Ово су два три аутобуса које ми у сваком тренутку можемо да померимо. Нама неће бити проблем да живимо заједно, ми смо са Албанцима живели, чак смо и радили, имали разумевања једни за друге. Није било међуетничких и међунационалних сукоба ни у Бошњачкој махали нити у граду. Ми имамо проблем са владом која је дискриминаторски расположена. Ми имамо проблем са инструментализацијом специјалног тужилаштва које гони младиће српске националности који држе српску заставу на мајици”, рекао је Кабашић.

Миловић: Срби овим скупом показују да ће остати на КиМ и да имају снаге да издрже

„Поруке које долазе из Приштине нису поруке мира, заједничког живота, да ова тешка ситуација деескалира. Напротив, поруке стижу у виду хапшења, терора“, рекао је др Драгиша Миловић, бивши градоначелник Звечана.

Наводи да хапшења имају само једну сврху, а то је да се застраше преостали Срби на КиМ.

Наглашава да Срби овим скупом показују да ће остати на КиМ и да имају снаге да издрже. „Желимо да нас неко чује – ове барикаде су одговор на то насиље на оно што Курти и његова влада раде“, рекао је Миловић.

Зато су данас у Рудару, каже, и медицински радници, и судије, и пољопривредници, ђаци, просветари. „Да пошаљемо поруку свету, нашој јавности, ми нисмо терористи, никакве оружане банде, ми смо грађани који хоће да живе са својом децом на вековним огњиштима“.

Кфору, Умнику и Еулексу поручио је да Срби траже заштиту од терора, прогона, од неоснованих хапшења. „Да се ти спискови, на коме се налазе Срби наводно за угрожавање уставног поретка Косова, уклоне“.

Истакао је да Срби морају остати сложни и стрпљиви. „Наше најјаче оружје су мирна демократска борба, верујемо у ту борбу, у подршку наше државе Србије“, рекао је Миловић.

Зорица Јовановић: Свако дете има право на слободу и мир

Зорица Јовановић, директорка предшколске установе „Наша радост“ у Лепосавићу пору;ила је да су се данас окупили зарад деце, како би она могла да живе у миру.

„Као неко ко ради са децом од првих корака до поласка у школу, ко се бави васпитањем и образовањем, знам да свако дете има право на слободу, на мир, на слободу говора и образовања, на своје пријатеље и да сва та права морају да се поштују. А да ли се та права данас поштују? Сведоци смо да дете данас не може да изађе у двориште, а да не чује сирене на улицама“, рекла је Јовановићева.

Јевтић: Само желимо да будемо свој на своме

Градоначелник Штрпца Далибор Јевтић истакао је да се скупом у Рудару шаље јасна порука да су Срби у овој борби јединствени, да само желе да буду своји на своме и да живе у миру.

Истакао је да је Куртијев циљ јасан од самог доласка на власт. „Да Срба ни северно ни јужно од Ибра нема, или да има само оних који желе да му се поклоне“, рекао је Јевтић и додао да је и овај протест, као и сви претходни, миран и демократски.

Изразио је очекивање да да се међународна заједница ипак пробуди и да разуме да и ове барикаде, и овај скуп, и велики број људи,”Да разуме и све оно што радимо на демократски начин, да није наша жеља да будемо на барикадама на Светог Николу, да није наша воља да своје празнике проводимо на тај начин, али јесте обавеза када нам прети егзодус, насиље од стране институција које предводи Аљбин Курти“, рекао је Јевтић и додао: “Зауставите га док још није касно јер само желимо да будемо свој на своме“.

Ракић: Без испуњења захтева, нема уклањања барикада

Главне поруке српског народа као и захтеве за уклањање барикада, међународној заједници и властима у Приштини, на данашњем скупу је саопштио председник Српске листе Горан Ракић, који је подвукао да српски народ само жели мир.

“Потребно је најхитније ослободити неосновано ухапшене Миљана Аџића и Дејана Пантића, да повучете све тајне спискове за хапшење и одстрел Срба, а који се односе на учествовање у протестима грађана од септембра прошле године до данашњег дана и да повучете са севера Косова и Метохије све јединице са дугим цевима, и оклопним возилима, које свакодневно малтретирају наш народ уз гаранције КФОР-а да те јединице неће долазити на север. Без испињења ових услова, нема повлачења барикада, јер нам је дојадило да чекамо ко је од нас следећи на списку за хапшење само зато што смо Срби, што смо се дрзнули да не пристанемо да нас прогоне са вековних огњишта. Позивам вас да будемо јединствени, сложни и истрајни. Позивам вас на јединство, слогу и да останете мирни. Да наставимо да се мирно и демократски боримо за права нашег народа јер одавде нема назад”, рекао је Ракић.

Ракић је упутио поруке мира и слободарског духа

“Терор који трпимо сваког дана, неоснована хапшења, тајни спискови са листама за “одстрел Срба”, и малтретирање српског народа од стране Куртијевих специјалаца, разлози су што смо се данас сабрали у Рудару, код крста а испод звечанске тврђаве, да поручимо Приштини а и њиховим менторима, да смо ту, да желимо мир али исто тако желимо слободу и да се нећемо онима предати онима који би да затру све што је српско”, поручио је Ракић.

Обраћајући се свим мањинама на Косову и Метохији, Ракић је истакао да сви они који су у претходне две недеље окупљени на барикадама, бране своје право на постојање.

“Хвала што разумете да смо на овај потез натерани. Хвала што истрајавате и што јасно поручујете да нема предаје”, рекао је Ракић и навео да су поред становника Косовске Митровице и Звечана, данас на протест дошли и Срби из осталих општина на северу, али и из општина са централног Косова, Поморавља и из Метохије.

“Имајући у виду да међународној заједници сметају барикаде, али јој не смета малтретирање Срба, желим да поручим да смо своји на своме , да не можемо да ћутимо на неправду, на пребијање нашег народа, да пристанемо да тихо нестанемо са наше земље. Господо међународни представници, извините што не можемо да мирно стојимо док нас газе, што сузе наше деце ремете вашу идиличну слику демократског Косова. Знам да знате али понављам: Решење за ову кризу се налази у Приштини”, подвукао је Ракић и још једном поновио захтеве Срба за уклањање барикада.

Јакшић: Наш опстанак и право да постојимо,  важнији су  од сваког нас појединачно

Некадашњи одборник ГИ СДП и адвокат Марко Јакшић изјавио је на скупу у Рудару да српски народ само жели да живи нормално да српски народ једино жели да живи нормално.

,,Имамо огроман проблем, а он се тиче нашег опстанка, права да постојимо. То је веће и важније од сваког нас појединачно. Зато је овај скуп, скуп јединства српског народа. Не политичких опција, не политичких представника свих нас. Када је овај народ овако јединствен и када нас има оволико колико нас је данас овде, нико му не може ништа“, поручио је он. Јакшић је казао да је он један од многих Колашинаца чија је дедовина насилно и противправно отета.

„Имовина је свуда, а посебно на западу апсолутна светиња, али то очигледно да не важи у нашем случају. Њу је одузео Курти, проглашавајући је за земљиште од посебног јавног значаја и интереса. А тај посебни интерес није ни мање, ни више, него окупација. Реч је о базама за посебну полицију која је састављена од елитних припадника свих њихових полицијских јединица и који су до зуба наоружани и који једино за циљ имају да понижавају, плаше и малтретирају овај народ овде“, нагласио је Јакшић.

Према његовим речима, изградњом полицијских база на отетој земљи, север је постао својеврсан резерват у коме је лов на Србе већ почео.

,,Томе сведоче и хапшења последњих дана Аџића, Пантића, а и свих осталих. Но, очигледно ни то није довољно Куртију и његовом сафари министру Свечљи, па најављују уклањање баркада уз убијање Срба. Мало им је то што су урадили, него још због тога што легитимно исказујемо своје ставове они хоће да нас убијају“, додао је он.

Истиче да међународна заједница ни данас није спремна да чује за проблеме Срба, као и да није схватила поруку након напуштања институција.

„Не разуме ни барикаде данас, не схвата да оне указују на екстремистички однос Куртијеве владе и њега лично према Србима на Косову, посебно према нама на северу. Али је пуна разумевања за Куртијево одбијање да врати земљу манастиру Дечани, да сагради базе на северу, да одузме 40 хиљада литара вина Петровићима из Велике Хоче. Стала је на његову страну и потрчала да осуди напад који се никад није ни десио топовским ударом на ЕУЛЕКС, заборављајући у том тренутку да је исти тај Курти некада уништавао њихове џипове и бацао сузавац у Скупштину Косова и користио се многим насилним методама да би до те власти, на којој је данас, дошао“, рекао је  Јакшић.

Извор: ТВ Мост, Радио Косовска Митровица

Please follow and like us:
Политика Регион