Народни универзитет отвара две изложбе и припрема такмичење рецитатора

Фото: Ртв Врање

Народни универзитет у оквиру Светосавске недеље организује изложбу ликовних радова ученика основних и средњих школа као и изложбу радова насталих на иконописачкој радионици. Такође у току су припреме и за такмичење рецитатора које ће бити одржано марта.

У уторак ће две изложбе бити отворене у Народном универзитету, са почетком у 18:30.

У малој сали Галерије ће бити изложени најбољи радови који су пристигли на конкурсу ученика основних и средњих школа.

– У оквиру Светосавске недеље, био је расписан конкурс, а за све пристигле радове се формира комисија и они се оцењују. Проглашава се најбољи рад, прво, другои треће место за различите узрасте. Један узраст је предшколски, други од 1. до 4. разреда, затим старији ученици од 5. до 8. и ученици средњих школа – каже директорка Народног универзитета, Гордана Димитријевић.

У исто време, биће отворена и велика сала Галерије која је резервисана за иконе.

– Учесници иконописачке радионице углавном су ученици основних и средњих школа. Мада имамо и неколико старијих ентузијаста који су желели да се опробају у сликању икона. Морам да нагласим да ово није крај, дакле ми излажемо иконе које су настале у претходна два месеца. Али од 1. фебруара можемо да кренемо са новом групом, и позивам све заинтересоване, нарочито ученике основних и средњих школа да дођу – каже Димитријевићева.

У току су и припреме за традиционално такмичење  рецитатора „Песниче народа мог“.

Народни универзитет је већ послао обавештење да основне школе одрже школско такмичење и да најбоље пласиране ученике пријаве за градско такмичење.

– Смотра рецитатора, коју на нивоу државе организује Савез аматера Србије, такмичење је које има најдужу традицију, преко 50 година. Ово је такмичење које министарство просвете препознаје, и налази се у њиховом календару. Ученицима, који конкуришу за ђака генерације или им је за нешто друго потребно бодовање дипломе, ова смотра и освојено место ће  им итекако значити – објашњава наша саговорница.

Народни универзитет за учеснике обезбеђује награде у виду књига и диплома.

Након градског такмичења, биће организовано окружно, а затим у Ваљеву на нивоу државе.

Такође, ова установа ће урадити поновљено издање књиге Момчила Златановића „Нишна се звезда под ведро небо“ која је збирка лирских песама из Врања које се певају.

Народни универзитет ће поклонити 250 примерака ове књиге основним и средњим школама  са територије града Врања.

Please follow and like us:
Култура