На подручју Пчињског округа није утврђено присуство малих богиња

На подручју Пчињског округа није утврђено присуство малих богиња и епидемиолошка ситуација је мирна. За сада не постоји већи ризик да се епидемија прошири и на наше подручје, каже епидемиолог др Слађан Станковић и упозорава родитеље да невакцинисана деца што пре приме ММР вакцину како би се спречила евентуална појава малих богиња.

Појава малих богиња на подручју Смедерева узнемирила је грађане у осталим деловима Србије и изазвала бојазан да се епидемија не прошири и на остала подручја. Када је реч о Пчињском округу ситуација је мирна и није регистрован ниједан случај морбила. Како би се спречила њихова појава у наредном периоду, неопходна је имунизација деце, упозорава епидемиолог др Слађан Станковић.

-Оно што је важно у овој ситацији је да наложен пооштрен епидемиолошки рад, самим тим и у нашем округу. То, поред осталог, значи и да ће се хитном и ванредном ревизијом вакциналне картотеке евидентирати невакцинисана и непотпуно вакцинисана деца према узрасту и спровести њихова вакцинација ММР вакцином. На нашем подручју нисмо регистровали скоро 12 година морбиле, од 2005 до 2017.године , каже доктор и додаје да је претходних година ову вакцину примило мање од 90% деце.

Деца су заразна пре избијања оспе, понекад чак и пре појаве озбиљније клиничке слике. Тада су најинфективнији. Не може да се тачно зна ко је преносилац малих богиња. А оне се веома лако преносе. Важно је да деца и са минималним знацима респираторне инфекције не иду у колективе док се не утврди шта им је, као и да се не друже са другом децом. То је једина могућа превенција. Важно је радити на здравственом просвећивању људи, сматра др Станковић.

Please follow and like us:
Здравље