Нове мере Владе Србије за развој сточарства

Одлуком Владе Србије, на иницијативу Министарства пољопривреде, од ове године укинута је царина на увоз товнe прасади тежине до 50 килограма. Ова мера уводи се на период од једне године, са циљем да помогнe унапређењу сточног фонда у Србији.  

Према проценама Привредне коморе Србије и анализама ресорног министарства у претходне две године, фармама у Србији тренутно недостаје око милион прасади за тов. Због тога ће током ове године бити укинута царина на увоз товних прасића тежине до 50 килограма. Но, да ли ће ова мера произвести очекивани ефекат може се знати тек крајем године, када се подвуче црта и узму у обзир сва улагања, тврди Дејан Ивановић који у селу Моштаница крај Врања има фарму са 30-так товљеника.

Фармер Дејан Ивановић сматра да оваква мера јесте популарна, али је питање колико ће цена бити конкурентна. Што се тиче генетског материјала из увоза не сумња да је добар, али је поента приче да ли је то са економске стране оправдано. Питање је, каже, да ли је то што ћемо добити из иностранства паритетно у односу на оно што можемо да нађемо на нашем тржишту. Претпоставља да ће тај подмладак бити скупљи иако је ослобођен царине од 18 одсто.

 У министарству пољопривреде процењено је да ће фармери на тај начин добити квалитетан подмладак, који ће товити нашом храном и произвести месо за домаће тржиште. Са друге стране, држава ће тиме изгубити милијарду динара, али ће произвођачи бити на добитку. Ивановић каже да  то у овом тренутку није могуће проценити јер још увек не знамо колика ће бити цена подмлатка из увоза и колико ће бити цена прасића крајем фебруара, када су им цене најповољније.

Ивановић прецизира да је тренутна набавна цена прасади на нашем тржишту око 400 динара за килограм живе ваге. Очекује да ће крајем фебруара бити нешто нижа, јер је прошле године у то време цена била око 230 динара за килограм. Тако да нећемо моћи да кажемо да смо успели, ако само ове године добијемо смањење у смислу ослобађања царине на увоз подмлатка. Прави подстицај би био ако се произвођачи боље позабаве тим проблемом и себи дају задатак да сами произведу подмладак, а не да очекују помоћ од државе, односно из увоза.

Највише прасића Србија увози са тржишта Европске Уније. Држава је такође ове године укинула и  посебну таксу, прелевман, од 8,7 динара  по  килограму за тов говеда и прасади, што би требало да допринесе и развоју говедарства. Иначе, у односу на десетогодишњи просек укупан број говеда у Србији мањи је за 5,1 одсто, свиња за 6 и по процената, коза  6,7 одсто и живине 9 и по процената. Једино је број оваца увећан за 1,8 одсто.

Please follow and like us:
Пољопривреда