Новогодишња еуфорија у време економске кризе

Новогодишњи празници нам се приближавају, а већ у ово време требало би да  се осећа празнична еуфорија. Пракса украшавања домова углавном почне од 1. децембра и траје све до Нове године. Има ли места томе у светлу тренутне економске кризе?

Поскупљење готово свих животних намирница, огрева, уштеда енергената, теме су које окупирају становништво ових дана. Има ли места у свакодневној рачуници за украсе, јелке, светиљке и традиционално кићење домова и дворишта, питали смо и купце и продавце на градском шеталишту.

-За то мора да има, нађе се, каже наша суграђанка. – Ја сам бака и морам да одвојим за унуке.

-Пара има за све, наглашава наш други саговорник.

Продавци се не слажу баш са оваквим констатацијама, јер кажу да је приметно да људи мање купују него раније. -Празнична еуфорија последњих неколико година траје само два дана пред Нову годину, а видећемо како ће бити ове године, искрени су у неформалном разговору.

-За сада је слабија продаја, а цене украса су исте као прошле године, углавном су и украси из залиха, па нису мењане ни цене, ево стоје написане како су биле, каже један од продаваца, Небојша Исаиловић и додаје да еуфорије каква је била раније одавно више нема.

Украшавање дома је готово неизбежно у време празника, а на тезгама на градском шеталишту могу се наћи украси и балони од 30 динара, па навише.

Ако треба да купите нову јелку, ту цене иду од око 700-800 динара па до 80 хиљада и више, у зависности од величине и материјала.

Сама трпеза скупља је за 30 до 50 посто, те је тако за четворочлану породицу која Нову годину слави код куће неопходно барем 200 евра за породичну трпезу.

Please follow and like us:
Друштво Занимљивости