Ново на програму Телевизије Врање: Играј се и учи               

Нови пројекат ТВ Врање под називом „Играј се и учи“ обухвата серијал емисија о духовном и културном наслеђу нашег краја. Серијал ће бити емитован сваке друге суботе, почев од 12. новембра у 17 сати, а реприза ће бити недељом, са почетком у 13 сати на каналу ТВ Врање.

Емисије обухватају екранизоване игроказе и сценске наступе на дијалекту којима ће бити представљена традиција југа Србије.  Намењене су деци од 6 до 14 година.

Садржај је пун игре, песме и скечева који су динамични и осим те забавне, имају и једну важну улогу, да малишане едукују и подстакну их на размишљање.

Прослава рођења детета, дечје игре, певање, мантафе, крсна слава, народна кухиња, неке су од тема које ће бити обрађене.

Прва емисија која ће се емитовати ове суботе прича о фолклору. Уметност која спаја игру, покрет, музику и емоције. У фолклорну игру уткана је прошлост једног народа и његов дух, а деца су томе додала још већу драж.

– Друга емисија, коју већ полако припремамо, везана је за традиционалну храну. Ту спада неизоставна самса, зељаник, пропећ, ајвар, трљаница. Наше домаћице из града спремале су ова јела на разним манифестацијама и имамо лепе кадрове „за око“, што би се рекло. Оно што је најважније, објаснићемо деци како су се традиционална јела очувала до данас и како она представљају нашу културу. Каже се да ако хоћеш да упознаш неки народ, прво седни за његов сто и пробај његову храну – каже Емилија Радичевић, која ради на овом пројекту.

У свакој од емисија, деца ће бити главни актери и носиоци радње, али ће нам и помоћи да разумемо ствари из њиховог угла.

– Деца од малена славе славу и већ уче да се крсте, да пресеку колач и да се тај колач носи у цркву. Причаћемо о обичајима, шта се све припрема, неопходан је славски колач, жито и свећа, а све остало зависи од домаћина, чиме жели да послужи своје госте – објашњава Тамара Мишић, која ради на овом пројекту.

Баш зато, да бисмо дочарали дух Врања и традицију славе, уколико је нека од наших домаћица или домаћина вољан/на може нам се јавити. Да их посетимо када спремају славу како би нашим малишанима показали трпезу и обичаје који се поштују у Врању.

А ми ћемо се потрудити да свака од емисија буде оригинална и да буде верни приказ нашег краја.

– За једну емисију имали смо и сцену где су деца глумила догађај куповине младе, била су обучена у народну ношњу, били су феноменални, имали су велику позорницу. У нашем крају је то обичај да када младожења дође, брат младе стоји испред врата, онда се даје неки новац, видећете, феноменално је – објашњава Тамара Мишић, која ради на овом пројекту.

Идејни творац овог пројекта које је подржало Министарство културе и информисања, је наша колегиница Тамара Китановић.

Надамо се да ћемо одговорити задатку, а да ће наши гледаоци бити задовољни, јер управо све ово што радимо радимо због њих.

Please follow and like us:
Култура ПРОЈЕКТИ