Ноћни мразеви у јануару- опасност за младе винограде

Метеоролози од самог почетка нове године најављују ноћне мразеве који ће се спуштати и до минус 10 степени. Ниске температуре могу довести до измрзавања делова младих винограда. О томе би требало водити рачуна приликом орезивања.

Ниске ноћне температуре и до минус 10 степени  метеоролози предвиђају од 1. јануара  па готово до пред крај месеца. И током дана биће слабих мразева, а највиша дневна температура кретаће се до 11 степени. Такве су прогнозе на основу вишегодишњих    климатскихи и  других показатеља. Ниске температуре , у зависности од тога колико временски трају  могу узроковати штету, па и измрзавање  младих винограда. Такође су неповољна колебања између дневних и ноћних температура. Мразеви доводе до различитог оштећења ластара, пупољака па чак и целог чокота. Племените сорте грожђа показују различиту отпорност на ниске температуре, али је познато да су стоне сорте мање отпорне на ниске температуре од винских.

Најотпорније сорте на ниске температуре су бургундац,италијански ризлинг и тртаминац које могу поднети и мразеве до минус 24 степена. Мању отпорност показују франковка, мускат хамбург и мерло, а највише су осетљиве сорте кардинал, афус и црвени дренак.  Оштећени делови су на пресеку жути смеђе или црне боје и на пролеће почињу да се суше и труну.

Зато би пре резидбе и одстрањивања оштећеног, требало одредити степен измрзавања прављењем пресека на појединим деловима винове лозе. Остављањем већег броја окаца по чокоту у резидби се надокнађују она која су смрзла. Како се зимско мировање ближи крају отпорност винове лозе опада и у зависности од мразева може претрпети већа оштећења.

Стручњаци за заштиту биља подсећају да и релативно високе температуре до краја ове године нису добре за биљну вегетацију у целини.  Узроковале су развој биљних болести, као и повећан број штеточина. Мразеви и пад температуре довели би до њиховог уништавања. Што се тиче падавина у наредних 30 дана метеоролози их превиђају спорадично и то 8. и 11. јануара снег, а повремено ће бити и ледене кише. Углавном падавина ће у јануару бити нешто мање у односу на вишегодишњи  просек. У фебруару, као и марту предвиђају се нешто више температуре  у односу на просек.

Please follow and like us:
Пољопривреда