Обележено 145 година ослобођења  Врањске Бање од Турака

Пригодном свечаношћу, доделом јавних признања  и седницом  Скупштине, градска општина Врањска Бања обележила је 145 година ослобођења од отоманске власти. Председник општине Драган Сентић и председник Скупштине града Врања, Дејан Тричковић , подсетили су на  одговорност коју  имамо пред нашим прецима и потомцима.  Поводом празника, председник Сентић уручио је јавна признање  најзаслужнијим појединцима.

Сваке године 26. јануар прилика је да се сетимо наших предака  и њихових херојских подвига у којима су дали животе за слободу у којој данас живимо. Тада је 1878. године Врањска Бања ослобођена од четворовековног турског ропства, рекао је на свечаности  председник градске општине Врањска Бања, Драган Сентић и подсетио на резултате развоја постигнуте у протеклој години.

Председник градске општине Врањска Бања, Драган Сентић истакао је да је у протеклом периоду комунални програм у потпуности реализован упркос недостатку средстава. Ради се о асфалтирању путева  у селима, наставку изградње хотела , привлачењу инвестиција , покретању иницијативе за изградњу петље за Врањску Бању. Најважније је да смо житељима Врањске Бање вратили веру да овде могу да живе.

Уз захвалност прецима, наша је обавеза да наставимо да радимо на развоју Врањске Бање, рекао је у обраћању званицама и председник Скупштине града Врања Дејан Тричковић.

Председник Скупштине града Врања Дејан Тричковић истакао је да је геотермална вода сврстава ову Бању у  најзначајнија бањска лечилишта. То је изуизетан потенцијал  који ће Врањску Бању учинити туристичким центром југа Србије. Град Врање ће увек пружати за то неопходну помоћ.

Дан ослобођења  тренутак је да  најзаслужнији појединци, колективи и удружења буду награђени. Ове године , председник општине Драган Сентић уручио је специјално јавно признање професору доктору Слободану Антићу, редовном професориу Медицинског факултета у Нишу и начелник Клинике за ендокринологију.  Професор Антић , рођен у Врању,  део детињства провео је у Врањској Бањи. Јавно признање  припало је и Пчеларском друштву „Врањска Бања“ ,а у име удружења признање је примио Новица Стајић. Ђак генерације Основне школе „Предраг Девеџић“ Данило Стошић такође је добитник овог признања, али који због обавеза према уписаној средњој војној школи није могао да присуствује свечаности.

Проф. др Слободан Антић истакао је да је срећан и поносан као добитник овог признања јер сматра да је признање средине у којој је поникао најважније. И то поготову у тренутку када помишља да су га у родном крају већ заборавили. Због тога упркос бројним и међународним признањима ово признање за њега има много већи значај.   

На свечаности је наступио хор и рецитатори Основне школе „Предраг Девеџић“.

Иначе, на претходно одржаној седници Скупштине  одборници у Врањској Бањи усвојили су Програм уређења грађевинског земљишта у јавној својини, као и Програм пословања Јавног предузећа „Управа Бање“.

Please follow and like us:
Друштво