Ове зиме више енергетски угрожених: Како до умањених рачуна за струју?

Влада Србије је, на предлог Министарства енергетике, усвојила нову Уредбу о енергетски угроженом купцу, којом се дефинише ко има право на умањење рачуна за електричну енергију, али по први пут и за топлотну енергију. Уредба је већ ступила на снагу, а процењује се да ће близу 200 хиљада домаћинстава у Србији имати право на попуст.

Према речима надлежних, ове године је три пута више новца опредељено за заштиту енергетски угрожених домаћинстава, како би што више грађана могло да користи погодности. Ова уреба Владе је, према оцени стручњака веома добар потез који ће помоћи многим грађанима, а државу неће превише коштати.

– Ми који немамо проблема са енергентима, нити можда са новцем, не знамо колико има оних који имају проблема и са једним и са другим и мислим да је то добар потез Владе, да брине о онима који су најугроженији и на неки начин им помогне.

Мислим да је то безначајан трошак, то је око 2 милијарде динара. За буџет од 60 милијарди долара то су безначајна средства, а веома значајна за оне који треба да их добију – сматра Војислав Вулетић, стручњак за енергетику.

Уредбом Владе су дефинисани критеријуми по којима се одређује статус енергетски угроженог купца. Право на умањење рачуна имају домаћинства са ниским месечним приходима, грађани који имају нека социјална примања, примају дечије додатке или помоћ за негу другог лица или су, пак, тешко болесне особе за чије лечење су потребни апарати на струју.

– Уколико је основ за стицање статуса материјални положај, ту су јасно прописани неопходни критеријуми, где се узима укупан месечни приход домаћинства, број чланова домаћинства и имовно стање, које подразумева да породица, односно домаћинство, мора да поседује само једну стамбену јединицу, која по својој површини одговара броју чланова домаћинства, увећену за 10 квм – појашњава Маја Јовић, руководилац Одељења за друштвене делатности Градске управе.

Уколико корисник стиче статус по неком другом основу, материјални статус није услов за помоћ. Градска управа у Врању већ има списак енергетски угрожених купаца по прошлогодишњим условима, а они нови могу да поднесу захтев Одељењу за друштвене делатности.

– Захтеви за остваривање статуса енергетски угроженог купца прописани су на обрасцима  који су налазе на интернет страницама Министарства рударства и енергетике и на интернет страници града Врања, као и у Одсеку за друштвену бригу о деци Одељења за друштвене делатности Градске управе у Партизанској улици 17а, где грађани могу да добију и све друге информације – наводи Маја Јовић.

Треба рећи и да измирење дуга за струју или грејање, није услов за остваривање права на умањене рачуне.

Please follow and like us:
Друштво Економија