Одборник СО Сурдулица: Дајте пољопривредницима обећана средства

Одборник Скупштине општине Сурдулица упутио је допис нашој медијској кући у коме наводи да се средства за пољопривредна газдинства на територији ове општине додељују без икакве контроле и критеријума. Како наводи у мејлу, уз скениране захтеве које је слао за приступ информацијама од јавног значаја, велики број људи није добио обећана средства и влада велико незадовољство међу њима.

У мејлу које је стигло на нашу адресу наводи се да је Општина Сурдулица, у сред изборне кампање ове године, позвала носиоце пољопривредних газдинстава на територији општине да конкуришу за средства из буџета. Том приликом је обећано људима по 50 хиљада динара, стоји у мејлу. Како наводи одборник Скупштине општине Сурдулица, Мирољуб Ивановић, после избора, средства се додељују без икакве контроле и без икаквих критеријума. Велики број људи није добио обећана средства и велико је незадовољство пољопривредника.

-Из самог конкурса можемо да видимо да је Општина обећала власницима газдинстава максималан износ од по 50 хиљада динара. Ако тај износ помножимо са бројем пољопривредних газдинстава, која су конкурисала на конкурсу, видимо да се ради о износу од отприлике 66 милиона динара. Увидом у реализацију буџета за прву половину ове године, дакле до јуна месеца, видимо да је Општина реализовала око 6 милиона динара за ову намену. Након јуна та реализација је ишла слабијом динамиком, тако да сам ја као одборник добио велики број питања и приговора од стране пољопривредних газдинстава докле се стигло с тим и зато сам председници Општине упутио један упит колико је средстава реализовано до 1. новембра ове године и који су критеријуми примењивани приликом доделе средстава. С обзиром да нисам добио задовољавајући одговор, послао сам упит и Поверенику за информације од јавног значаја, каже Мирољуб Ивановић, одборник у СО Сурдулица.

Он, у име свих пољопривредника, позива надлежне да испуне обећање и да у свом раду не дискриминишу власнике пољопривредних газдинстава.

-Оно што је чудно у целој причи је да у 2021. години није било позива за доделу средстава за пољопривредна газдинства, тако да остаје да верујемо да су једини прави разлог за расписивање конкурса били избори који су били у току и да је то коришћено као политичка манипулација у сред кампање. Ја користим прилику да, и поред свих ових дешавања, позовем представнике локалне власти да ипак испуне обећање дато пољопривредницима и да до краја године реализују та средства, колико то испуњавају техничке могућности, додаје Ивановић.

Он такође позива представнике власти да ако наредне године предвиде средства за ове намене, томе приступе много озбиљније и да та подела буде на фер и поштеној основи.

– Пољопривредна газдинства могу да буду носиоци развоја Сурдулице у наредном периоду, закључује Ивановић.

Please follow and like us:
Друштво Политика