Одржана промоција књиге „Газда Глигор“

У  камерној сали Позоришта ,,Бора Станковић“ у Врању промоцијом књиге ,,Газда Глигор“, Душана Дудета Ђорђевића, настављена је манифестација “Светосавска недеља”.

Књига “Газда Глигор” је  постхумно  издање покојног новинара, писца и афористичара из Врања, које је објавило Удружење књижевника Врања. На промоцији су о књизи говорили уредник издања Жикица Димитријевић, затим Душанова ћерка Милица Митић, која је написала предговор и урадила лектуру, и глумац и редитељ Драган Живковић Дурге.

-Душан Ђорђевић је направио једну трилогију своје драме 1999. године, баш у време бомбардовања, а онда је дуго времена требало да он то сажме и од те трилогије направи једну драмукоја је добила назив “Газда Глигор”. Видећете поруке, као антрополошка појава, то је рат где имамо ратно профитерство, где имамо оне који добијају и оне који нажалост губе, односно гину, рекао је Жикица Димитријевић, уредник Удружења књижевника Врања.

– Могу рећи да сам веома поносна што је књига коначно изашла јер је требало да изађе пре његове смрти. Ово издање сам ја лекторисала и не могу да сакријем одушевљење. Знамо ко је био Душан Ђорђевић и надам се да ћемо ускоро припремити још једно његово дело, које ће са сигурношћу одушевити све његове читаоце. С једне стране, од ове књиге читаоци могу очекивати забавно дело, а с друге , ова књига носи поуку. Како један сиромашан човек који долази на власт, на крају остаје сам, односно доживљава трагичан крај,  рекла је ћерка Душана Дудета Ђорђевића, Милица Митић.

Радња ,,Газда Глигора“ дешава се почетком XX века, тачније непосредно пред Први балкански рат. У књизи се говори о врањској породици која постаје „угледна“ захваљујући ратном профитерству, чија је главна улога Газда Глигор, човек из нижих друштвених слојева који се обогатио преко ноћи, а чији успон и пад се описује од почетка до краја драме.

Ова драма  први пут је објављена 1999. године у својеврсној трилогији, уз драме Божја уротка и Магла. Одломке из књиге, уз Драгана Живковића Дургета, казивао је и Ненад Недељковић, такође глумац  врањског театра.

Please follow and like us:
Култура