Одржана Светосавска академија и уручене награде ,,Свети Сава“

У Позоришту ,,Бора Станковић”   одржана је Светосавска академија и уручене награде ,,Свети Сава“ овогодишњим добитницима. На академији је говорио градоначелник Врања др Слободан Миленковић подсетивши да је наш град био први који је установио Светосавску недељу још давне 1990. године и која се од тада одржава у континуитету.

И ове, као и претходних година трудили смо се да програми Светосавске недеље чине културни, духовни и просветитељски искорак у животу града  Врања, а све у духу светосавља. Захваљујући томе Светосавска недеља у Врању постала је манифестација за поштовање, достојна назива који носи, а награда Свети Сава потврда појединцима и колективима, досадашњим лауреатима, да су на правом путу – путу светосавља, рекао је градоначелник на свечаности.

-И у годинама које су пред нама трудићемо се да не скренемо са тог пута,  да генерацијама које долазе предочимо вредности које нам је Свети Сава оставио својим преданим и мудрим миосионарењем, захваљујући чему је православље постало светосавље и ,,филозофија живота“ која је потпуно прожела и духовно препородила српско народно биће .Град Врање, као и до сада, наставиће са радом на унапређењу услова за рад и развој деце како у школама, тако тако и вртићима, институцијама културе и граду уопште, рекао је Миленковић.

 На академији, о значају светосавља беседу је казивао Епископ Хвостански Господин Алексеј викар Његове светости Партријарха српског, господина Порфирија.

Градоначелник Врања уручио је  потом награде овогодишњим лауреатима. Награда за најбољу установу у области васпитно-образовног рада за 2022. годину додељена је Гимназији ,,Бора Станковић’’. Награда ,,Свети Сава“ за најбољег васпитача или стручног сарадника за 2022. годину припала је Ани Китановић, васпитачици вртића ,,Дечја радост’’.

Најбољи професор разредне наставе је Саша Митровић, професор разредне наставе ОШ ,,Светозар Марковић’’, док је награда за најбољег вероучитеља-катихету додељена Биљани Станимировић, катихети ОШ ,,Радоје Домановић’’. Награда за најбољег наставника предметне наставе основне школе уручена је Данијели Петковић, наставници биологије ОШ ,,1. мај’’ у Вртогошу. Награда ,,Свети Сава” за најбољег професора предметне наставе средње школе за 2022. годину додељена је Дивни Пешић, професорки математике Гимназије „Бора Станковић“. Награда за најбољег ученика основне школе у 2022. години уручена  је Андреју Јовићу, ученику ОШ ,,Бранко Радичевић’’, а награда за најбољег средњошколца Богдану Миленковићу, ученику Гимназије „Бора Станковић“.

Награда за најбољег студента првог степена основних академских или основних струковних студија факултета или више школе за 2022. годину додељена је Александри Стојковић, студенткињи Медицинског факултета у Нишу. Специјално признање додељено је Миодрагу Ђорђевићу, доајену врањског извиђаштва. Захвалница је уручена и ЈП ,,Комрад“, као куму овогодишње манифестације ,,Светосавска недеља“. У име награђених обратила се Сузана Мишић Станковић, директорка Гимназије ,,Бора Станковић . У културно-уметничком програму наступио је Градски мешовити хор  .  

Please follow and like us:
Култура