Одржана Јавна расправа о програму РТС-а у нашем граду

Фото: РТВ Врање

У нашем граду одржана је Јавна расправа о програмским садржајима РТС-а. Грађани, удружења, гледаоци и слушаоци, тачније сви који су били заинтересовани, могли су да учествују у расправи. Врањанци су имали пуно питања, критика, похвала и идеја за уређење програма Јавног сервиса.

Јавној раправи присуствовали су Жарко Ракић, председник Програмског савета РТС-а, Слађана Остоjић директор и главни и одговорни уредник Регионалне телевизиjе ,,Зона плус” Владимир Паликућа, подпредседник Програмског савета, Милица Недић уредница у Информативном програму и Миљана Николић уредница Дописништва у Врању.

Добродошлицу редакцији РТС-а у наш град пожелео је Дејан Тричковић, председник Скупштине града.

– Част ми је што сам у име Града домаћин овом скупу и што имамо посету из Београда. Људи из Радио Телевизије Србије, из Програмског савета и РЕМ-а пружили су прилику свим житељима Пчињског округа да се укључимо у програмски садржај. Сматрам ово и добром сарадњом Локалне самоуправе и свих житеља са РТС-ом преко Дописништва које дуги низ година постоји у Врању – рекао је Тричковић.

Гости из РТС-а су истакли да је за добру комуникацију, најважнија сарадња и разговор између публике и медија.

– Јасно је да РТС није једнострана институција која само емитује програм а да не жели да чује шта заиста о томе њени слушаоци и гледаоци мисле о том програму. Ово је једна лепа прилика да се разговара и да се развије комуникација. Очекујем пуно интересантних питања, наравно и критике су добродошле – рекао је Жарко Ракић, председник Програмског савета РТС-а.

– Уредништво се труди да програм буде по мери грађана, зато смо данас овде и хоћемо да сазнамо шта грађани мисле о РТС-у, да ли га гледају, шта треба променити и евентуално скратити. Желимо да остваримо комуникацију са грађанима да би знали у ком правцу треба да креирамо наш програм – каже Владимир Паликућа, подпредседник Програмског савета.

На расправи су наши суграђани похвалили програм РТС-а када су је у питању обележавање важних датума на нивоу Србије, али су истакли да би волели више локалних вести из унутрашњости Србије на програму Јавног сервиса.

Такође, било је и сугестија око дечјег програма и цртаних филмова, али и културном програму, који би могао да се учини занимљивијим како би привукао младе људе.

Највећи број критика долазио је на рачун географског подручја са ког се извештава. Наиме, Врањанци кажу да у ударним терминима на РТС-у гледају приче и вести из Београда, а да остатак Србије, поготово југ, остаје у сенци.

На расправи су наши суграђани истакли и да су одређене културне манифестације, као што су „Борини позоришни дани“ на Јавном сервису добиле пар минута, а такви књижевници и манифестације заслужују већи медијски простор.

На самом крају, закључак је изнела Слађана Остоjић директор и главни и одговорни уредник Регионалне телевизиjе ,,Зона плус”, која је рекла да се ова расправа у Врању у много чему разликује од оне одржане у Крагујевцу. Да су јужњаци били директни, знали су да изнесу оно што им се није допало, и дали су конкретна решења.

Остојићева је објаснила да ће сви предлози бити узети у разматрање и да ће Програмски савет потом jавно обjавити извештаj са детаљима закључака и о томе обавестити руковдство РТС-а и надлежне инстутуциjе.

Please follow and like us:
Друштво