Одржани избори за чланове националних савета националних мањина

Фото: РТВ Врање

У Србији су у недељу одржани избори за чланове националних савета за 23 националне мањине. На 949 бирачких места широм земље близу пола милиона припадника националних мањина гласало је за своје представнике у националним саветима. Право гласа имају сви припадници мањинских заједница уписаних у Посебни бирачки списак.

Национални савети су најважније установе националних мањина којима су, према Закону, поверена јавна овлашћења да учествује у одлучивању или да самостално одлучује о појединим питањима из области културе, образовања, обавештавања и службене употребе језика и писма у циљу остваривања колективних права националне мањине на самоуправу у тим областима.

Редовни избори за чланове националних савета националних мањина одржавају се сваке четири године, колико, према Закону о националним саветима националних мањина, траје мандат једног сазива националног савета. 

Избори за националне савете националних мањина на територији Врања су одржани на седам бирачких места, од којих су пет у Врању, а два у Врањској Бањи.

– Претежне су ромска и бугарска национална мањина, а имамо још и представнике грчке, румунске, руске, словеначке, мађарске и ашкалијске заједнице. У посебним бирачким списковима је око 2.300 бирача ромске, 630 бугарске националне мањине, док је осталих далеко мање – каже Душан Аритоновић, координатор Радног тела Републичке изборне комисије.

Бирачи су сложни у очекивањима да од избора очекују бољитак, а да од својих представника у националним саветима очекују да их достојно репрезентују и агитују за решавање проблема.

– Ми јесмо из редова ромске мањине, али смо уједно и грађани Републике Србије, са свим правима и обавезама као и сви други. Надамо се да ће воља народа исказна на изборима људима на власти да покаже да и ми постојимо и да и нама треба бољи живот – порука је припадника мањина са бирачких места.

Коначни резултати избора, по закону, Републичка изборна комисија ће саопштити у року од 96 сати након окончања гласања, док формирање националних савета треба да уследи најкасније 20 дана након саопоштавањ коначних резултата. 

Please follow and like us:
Друштво