Од фебруара нова додела сеоских кућа младим паровима

Министарство за бригу о селу од фебруара покреће нови програм доделе сеоских кућа са окућницом. На овај позив могу да се пријаве сви држављани Србије од 18 до 45 година. Предност имају брачни парови са већим бројем деце. До сада је преко овог програма  купљена хиљаду 631 кућа и тиме удомљено око пет хиљада  особа, од којих је готово половина деце.  

За овај програм путем кога могу доћи до сопственог дома,  могу се пријавити млади људи  старости до 45 година који морају бити држављани Србије и да имају пребивалиште на територији Републике. Они  не смеју бити власници нити сувласници непокретности,  нити да су  непокретност  отуђили или поклонили у претходних пет година. Такође не смеју бити у крвном сродству за продавцем непокретности и морају имати исплаћене све обавезе према држави. Предност при одабиру парова имаће они са већим бројем деце. Професионално занимање  младих је такође  важно, па је потребно да поседују образовање из области медицине, фармације, пољопривреде, ветерине или да су просветни радници или занатлије. Друга могућност је да имају послове који се могу обављати од куће.

Са друге стране, кућа која се продаје мора да се налази у селу у коме постоји бар један објекат јавне службе или услуга као што су школа, пошта, здравствена амбуланта,станица превоза, а пре свега објекат мора да испуњава основне услове за живот и становање. У ове сврхе држава даје младима највише 1,2 милиона динара односно 10 хиљада евра. Процењује се да у Србији има око 200 хиљада напуштених сеоских кућа са окућницом  и око 50 хиљада  кућа за које су нерешени имовинско правни односи.

На нашем подручју лакше је него у Војводини наћи некретнину која ценовно одговара условима конкурса, али су чешће неусловне за живот и потребна су већа издвајања средстава за адаптацију.

Програмом доделе бесповратних средстава брачним паровима за куповину сеоских кућа млади ће бити мотивисани да остану на селу, а неки  да дођу. Куће са окућницом до 30 ари, посебно ће бити нуђене у рубним, пограничним и брдско-планинским селима које представљају такозване демографске црне тачке Србије. Циљ је да та села која су геостратешки и безбедносно веома значајна за Републику Србију, населимо младим људима и тиме вратимо живот селима, процене су ресорног министарства.

Please follow and like us:
Друштво