Отворене две изложбе у Галерији Народног универзитета

У оквиру ,,Светосавске недеље” претходне вечери је у Галерији Народног универзитета отворена изложба ликовних радова ученика основних и средњих школа насталих на конкурсу расписаном поводом  ове значајне културно-образовне и духовне манифестације. У истом простору отворена је и изложба радова насталих на иконописачкој радионици.

Изложбе је отворила градска већница за културу, Изабела Савић, која је нагласила да је циљ ове манифестације, која обилује бројним садржајима, да се афирмише духовност и култура, а затим позвала све присутне да погледају радове.

 -У оквиру Светосавске недеље, Град Врање организује низ активности у сарадњи са јавним установама културе и образовања, као и са Епархијом Врањском.  Циљ манифестације је афирмација српске духовности и културе, али промоција правих вредности. Овде можете погледати радове првонаграђених ученика по расписаном ликовном конкурсу. Град Врање увек ће подржати овакве догађаје у циљу очувања српске историје, традиције и стваралаштва, рекла је градска већница.

Народни универзитет је учествовао у овогогодишњој манифестацији “Светосавска недеља”, а нешто више о радовима насталим на радионици, која је управо ради манифестације и организована, говорила је директорка Гордана Димитријевић.

-Захваљујући подршци Града у новембру и децембру 2022. године организована је иконописачка радионица, на којој су настали радови који су овде изложени. Ова радионица финкционисала је у оквиру Ликовне радионице Народног универзитета под вођством Зоране Јовановић, академске уметнице, а учествовало је 11 полазника. Иконописачка радионица ће бити настављена од 1. фебруара, па позивам све заинтересоване да се прикључе, истакла је директорка Народног универзитета.

Иконе су рађене по моделу Српске православне црква, а позлате, односно ареоле светаца, у православној иконографији симболишу истину, а светлост која обасјава наше светитеље, означавају божанску светлост, речи су директорке Народног универзитета Гордане Димитријевић.


Please follow and like us:
Култура