Отворено реновирано Дечје одељење Библиотеке

Дечје одељење Врањске Библиотеке добило је ново рухо. У присуству бројних званица свечано је отворен овај  реновирани  кутак за децу где школарци могу пронаћи све оно што желе да читају.

Реновирано Дечје одељење сада изгледа потпуно другачије, на задовољство читалаца али и запослених.Скуп је својим присуством увеличао познати писац за децу Љубивоје Ршумовић.

-Честитам свима, трудбеницима који су успели да помогну и видели добробит у томе да једна библиотека изгледа овако, како изгледа. Да Дечје одељење буде, ја бих рекао, најлепши део библиотеке. Као заклети противник сваке врсте затварања, ја отварам овај део библиотеке за јавност, речи су писца за децу Љубивоја Ршумовића.

Свечаном отварању, присуствовала је заменица градоначелника Зорица Јовић, већница за туризам и културу Изабела Савић, др Владимир Пиштало из Народне библиотеке Србије, Младен Весковић из Министарства културе, писци Бојан Љубеновић и Александар Јањушевић. Директор Библиотеке Зоран Најдић, није крио задовољство и захвалност како Министарству правде, Граду, тако и својим сарадницима, на постигнутом успеху.

-Данас са нама нису представници Министарства правде, али користим прилику да им се јавно захвалим за подршку у овом пројекту. Министарство правде је већим делом финансирало реконструкцију Дечјег одељења, рекао је директор Библиотеке Зоран Најдић.

-Највеће улагање у претходном периоду, као што господин Весковић рече, била су између осталог и у Библиотеци ‘’Бора Станковић’’. Отворили смо одељење „Хиландарски кутак“ такође је уређен легат господина Драгана Мининчића Цигета, легат професорке Вере Ценић, уређено одељење дигитализације. Оно што је најлепше и најдраже нама, уз помоћ и подршку Министарства правде, Дечје одељење, рекла је заменица градоначелника Зорица Јовић.

За реновирање Дечјег одељења утрошено је више од три милиона динара, од тога је два и по милиона динара подршке Министарства правде, а преостала средства је издвојио Град Врање, речи су заменице градоначелника Зорице Јовић.

-Врло је важно погледати ова дивна и светла лица ове деце, то је већ добит за било кога који је овде прошао. Шта је најважније за њих? Да навикну да је овај простор њихов, да сутра и прекосутра долазе овде и да им буде природно да буду у библиотеци, због тога ово и радимо, рекао је др Владимир Пиштало.

-То што је данас грађана Врања тако много овде, мени говори две ствари. То је да сте заинтересовани за развој ваше библиотеке, посебно одељења за децу. С друге стране, да вас то заиста интересује и да је то потреба Врања, рекао је Младен Весковић из Министарства културе.

Писац за децу Александар Јањушевић рецитовао је песму коју је написао из велике љубави и поштовања према лику и делу Љубивоја Ршумовића.

„Није фазон, није фора, с планине је није с мора,

рођен испод златног бора, Љубиш, срце Златибора….’’

Please follow and like us:
Култура