Оџинку анимира Савет месне заједнице: Слава само једна од низа  манифестација

Мештани МЗ Оџинка у Врању неколико последњих година организују спортске турнире, манифестације, али заједничка дружења. У просторијама своје месне заједнице, прославили су и своју славу, Светог Василија Великог.

До пре десетак година, просторије Месне заједнице Оџинка користиле су се од једних до других избора за гласање, а после тога су биле потпуно неискоришћене, каже председник Савета ове месне заједнице, Срба Николић.

Формирањем Савета 2013. године, неколико агилних активиста је, уз подршку свог комшије, начелника Градске управе Душана Аритоновића, покренуло низ акција и успели су да анимирају житеље Оџинке. На иницијативном састанку су решили да славе и заједничку крсну славу, Светог Василија Великог 14. јануара.  

– Славимо као сви православни хришћани у својој кући, а шта је месна заједница него наша заједничка кућа. Уз вино, жито, свећу и славски колач који пресечемо у цркви, што је најбитније, а остало – колико се може – каже Срба Николић.

Шеф Одсека за послове месних заједница у Градској управи града Врања Мирослав Николић каже да више градских месних заједница организује акције и слави славу, али су овдашњи људи први почели са тиме.

– Ово је прилика да се грађани виде и на почетку године да честитају празнике, да се друже и из тих дружења произилазе и друге активности месне заједнице које су, свакако, од значаја за мештане – напомиње он.

Неколико година уназад, у просторијама МЗ Оџинка се организује турнир у стоном тенису, пред празнике је био одржан новогодишњи квиз, а позната је и њихова смотра традиционалног јела из нашег краје, чувене самсе.

На дружења, али и акције одазива велики број овдашњих људи. Чланови Савета МЗ се труде да имају садржаје и за младе и оне старије.

– Трудимо се да увек нешто организујемо, пандемија короне нас је мало стопирала, али сада се враћамо и биће још много акција. Кад год организујемо нешто, сваки грађанин Врања може да дође код нас и добродошао је – поручује Дошљак.

Уочи Нове године, Савет је за све малишане са своје територије организовао поделу поклон пакетића, а за који дан припремају још једну кулинарску светковину. Већ по традицији, за Богојављање ће у просторијама месне заједнице бити одржана и пихтијада.

Please follow and like us:
Друштво