О надимцима из врањског краја у серијалу  РТВ-а “Играј се и учи“               

Фото: РТВ Врање

Радио телевизија Врање наставља са реализацијом пројекта “Играј се и учи“. Подсећамо, реч је о играном културно- образовном ТВ серијалу који је намењен, пре свега, деци али и одраслима. У четвртој емисији, која ће бити приказана у суботу 24. децембра, биће речи о надимцима из врањског краја.

Надимци су од памтивека особеност врањског краја. Многи су надимак добили наследно. Нове надимке многи Врањанци добили су у предузећима, школама, кафанама. Постоје породични, надимци животињског порекла, занимања. Има надимака по месту рођења, изгледу, карактерним особинама. Има и увредљивих надимака, кажу учеснице пројекта “ Играј се и учи“, ученице седмог разреда  ОШ“Бранислав Нушић“ у Ратају.

-Учествујући у овом пројекту сазнала сам нешто ново што је за мене врло поучно, сазнала сам који су то надимци мојих предака али и који надимци су препознатљиви у врањском крају, каже Аница Николић из Ратаја.

-Говорећи о надимцима у врањском крају у овом серијалу, сазнала сам да у ранијем периоду када би требало да стигне писмо из неког другог краја, није се баш могло тако лако наћи ако уз име на писму није стајао надимак. Све је то било много лакше када би уз име био написан и надимак, додаје Кристина Ђорђевић из Ратаја.

– Ја сам научила на основу чега су грађани добијали надимке, на основу изгледа, понашања, чак и на основу места из којих су дошли у град. Сазнала сам за неке нове надимке из врањског краја за које нисам знала и баш ми је драго што сам то открила сада, објашњава Неда Станковић из Црног Луга.

 Многи од нас имају надимке. Неко свој надимак воли а неко и не. Било како било, мало је оних који некада и негде нису добили некакав надимак који, барем мало, говори о њиховом изгледу или карактеру. Управо због уобичајености тог феномена, о надимцима у врањском крају говори професорка књижевности Бранка Марковић.

-Бити у Врању без надимка је немогуће, надимак је као сапутник, као име и презиме. Врањанац када погледа другог Врањанца одмах му може дати надимак. Знајући особине некога, његов менталитет, чиме се тај човек бави и какав је у свом послу, на основу свега тога могу се дати надимци. Има и оних погрдних, подругљивих надимака који се дају на основу физичког изгледа, попут Носла, Вртирепка и слично, каже професорка Марковић.

Ово је само део онога што вас очекује у четвртој емисији серијала “Играј се учи“ која ће бити емитована на каналу Радио телевизије Врање, у суботу у 17 часова и у репризном термину од 13 часова у недељу. Серијал је подржало Министартво културе и информисања.

Please follow and like us:
Образовање