Патријарх српски данас у Врању

У молитвеном присуству Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, Његово Преосвештенство Епископ врањски г.Пахомије, светом Литургијом у Саборном храму Свете Тројице у Врању, прославио је своју крсну славу.

– Ви данас славите крсну славу, а када славимо неког светитеља, ми славимо његову врлину. Славимо оно што је Господ у њему препознао као добро. У исто време молимо се њему и трудимо се да он буде наш пример и узор. Код Светог Игњатија љубав према Христу је била већа него љубав према себи. Можемо трпети и истрпети све у славу Божју и радовати се Христу. Радовати се што нас многи не прихватају и с радошћу подносити све недаће које носи хришћанско име. Честитајући вам славу, нека вам Господ да снаге и мира у души, љубави – рекао је у обраћању Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије.

Након литургије, традиционално је обављено благосиљање славског колача и жита.

– Свима благодарим од свег срца и желим да Господ молитвама Светог Игњатија буде са свима вама, да вас његова вера и љубав према Господу окрепљује и да буде подстрек. Да се и ми у своме животу потрудимо око својих талената, да их умножимо у своме животу и да се тако нађемо у заједници љубави Христовој – пожелео је Његово Преосвештенство Епископ врањски г.Пахомије.

Фото: РТВ Врање

Саслуживали су бројни гости у присуству великог броја званица из црквеног, политичког и друштвеног живота Србије, а нарочито југа Србије.  

– Светитељ је радосно постојање и свако треба да себи нађе једног светитеља и да дише тај прелепи небески кисеоник. Свети Игњатије Богоносац је слава Епископа врањског г.Пахомија, и вама који се увек трудите да чувате саборност и јединство цркве и који увек проповедате радост Јеванђеља честитам славу. Желим да се сви покажемо и изађемо са ове литургије као стваралачка бића, као креативни људи – рекао је Епископ стобијски Давид.

Ово је прва слава у Новој години – Свети Игњатије, познат као Богоносац.

Свети Игњатије, ученик Јована Богослова, познат је још и као Игњатије Антиохијски. Назван је Богоносцем зато што га је Исус Христос држао у рукама док је био дете.

Био је трећи патријарх Антиохијске цркве, увео је антифонски начин појања у цркви.Кажу да се и данас јавља свакоме ко га, у невољи, призива у помоћ.

У нашем народу, данас се не раде тешки послови, нарочито женски.Понегде се овај дан, који обилује ритуалним радњама, назива и Кокошињи дан или Кокошији Божић.

Please follow and like us:
Друштво