Паљење полуподземних контејнера због жара – штета велика

Фото: РТВ Врање

Јутрос је запаљен полуподземни контејнер у улици Милунке Савић, некадашњој Моше Пијаде. Ватрогасци су угасили ватру, а у Комраду кажу да је узрок жар из приватних ложишта. Међутим, ово није једини случај. На више локација у граду последњих дана често интервенишу ватрогасци како би гасили ватру на запаљеним контејнерима. Штета је велика, а о опасностима од ширења пожара не треба ни говорити, упозорава Нела Цветковић извршна директорка Комрада и апелује на грађане да убудуће воде рачуна како се овакви случајеви не би понављали. 

У претходном периоду на територији Града постављено је око 50-ак полуподземних контејнера који су врло функционални и који прикупљају веће количине смећа него обични. Међутим, многи од њих бивају оштећени немарношћу и несавесношћу грађана. Учестала појава последњих дана је избацивање пепела и жара из пећи у контејнере при чему долази до њиховог паљења. Један такав случај догодио се у јутарњим сатима.

– Наши радници су одмах приметили да је запаљен контејнер. Ватрогасци су угасили ватру одмах како се пожар не би проширио на околину. Ово је трећи случај на овој локацији, тачније у улици Милунке Савић током последње две недеље. Штета је велика, само врећа контејнера кошта 350 евра тако да смо само за ову локацију уложили око 1.000 евра како би санирали штету. Овом приликом апелујемо на наше суграђане да убудуће воде рачуна и да пепео и жар одлажу у лимене канте а не у контејнере – каже Нела Цветковић.

Ово није усамљен случај у граду. До паљевине контејнера непажњом грађана долазило је и раније, каже извршна директорка Комрада. 

– У току прошле године паљени су контејнери код Вукове школе, затим у улици Милентија Поповића у Огледној станици , код Гимназије у центру града. Штете су наношене и у улици Партизански пут где се често одлаже и шут. Подсећамо грађане да су полуподземни контејнери предвиђени за комунални отпад а уколико имају мање количине шута могу да нас контактирају, изаћићемо им у сусрет и бесплатно изнети шут. Уколико су веће количине кабастог отпада могу  сами да га довезу на депонију шута у Бунушевцу – објашњава Цветковићева. 

Апели нису довољни, очигледно, али увођењем видео надзора и већом контролом Комуналне милиције верујем да се тај проблем може решити, закључује наша саговорница.

Please follow and like us:
Друштво