Педагошки факултет први пут организатор међународног научног скупа

Фото: РТВ Врање

Педагошки факултет у Врању до сада је био домаћин многих међународних скупова и симпозијума, а први пут је у улози организатора. Суорганизатори су Педагошки и Учитељски факултети из Словеније, Хрватске, Северне Македоније и Филозофски факултет у Нишу.

“Менаџмент у образовању – савремени приступи и перспективе“ назив је међународног научног скупа, на коме учествује преко 60 учесника из осам земаља, и то Словеније, Хрватске, Северне Македоније, Грчке, Нигерије, Турске, Бугарске и Србије.

– Надамо се да ћете разматрањем ове теме трајне актуелности успети да дате неке могуће одговоре на питања функције и имплементације менаџмента и стратегијског и оперативног, односно и макро и микро менаџмента у савременом образовању, изазова улоге менаџера, унапређивања менаџмент технологије и квалитета људских ресурса у васпитно образовним институцијама, процесе едукације будућих менаџера, и на друга значајна питања из оквира ове проблематике, рекла је у поздравном говору проф. др Драгана Станојевић, деканица Педагошког факултета у Врању.

Педагошки факултет у Врању први пут је организатор конференције међународног карактера.

-Имали смо раније међународне научне конференције, али нису биле у организацији нашег факултета, ово је први пут. Ми смо сели и мало се више потрудили и негде смо успели да од ове наше идеје направимо међународну научну конференцију. Потрудили смо се да теме у оквиру менаџмента у образовању буду довољно широке и да обухватају већи део који се односи на оно што представља менаџмент у образовању, тако да имамо више тематских оквира, каже проф. др Нела Малиновић Јовановић, продекан за научно-истраживачки рад и међународну сарадњу на Педагошком факултету.

Теме су везане за имплементацију савремених концепција менаџмента у образовне институције, стратешки и развојни менаџмент у образовању, планирање у условима неизвесности, менаџмент знања, етички и менаџмент људских ресурса, за лидерство у образовању и дигитално доба.  

Управљање је неопходно и у образовању, много пута чујемо да се менаџмент везује само за економију, али је то погрешно, чуло се на скупу.

-Менаџмент у образовању је, посебно на нашим просторима, дуго био предмет оштрих критика и дискурса, управо због тога што се менаџмент везује за економију, политику, бизнис. Међутим, када говоримо о квалитету, ми генерално управљамо у многим аспектима нашег живота, управљамо у саобраћају, у конфликтима, управљамо емоцијама, различитим професионалним и породичним улогама, тако да се тај менаџмент налази у свим аспеката живота, појашњава доц. др Драгана Јовановић са Филозофског факултета у Нишу.

Тема је привукла велику пажњу научника из земље и региона. Део њих непосредно је учествовао, а део путем онлајн платформе.

Please follow and like us:
Образовање