Пихтијада у Месној заједници “Оџинка“

Традиционална манифестација Пихтијада, такмичење у спремању пихтија  одржано је данас у Месној заједници Оџинка у Врању. И ове као и претходних година, манифестација је окупила велики број такмичара али и житеља овог дела града који су уживали у дегустацији  специјалитета који се обично припрема уочи данашњег празника – Богојављења.

Пихтијада je традиционална манифестација која се у Месној заједници Оџинка одржава годинама уназад, на један од најлепших верских празника Богојављање. И ово године такмичење у најбоље припремљеним пихтијама окупило је велики број пријатеља, комшија, и вредних учесника.

-Ово је четврта по реду Пихтијада у месној заједници Оџинка, за сада се пријавило 20 такмичара. Петнаест житеља ове Месне заједнице данас је пливало за часни крст на реци Пчињи у близини манастира Свети Прохор Пчињски. Добили смо благослов оца Методија за тај чин, све је протекло у најбољем реду и сада смо овде да прославимо. Мени је посебно драго то што манифестације које се одржавају у нашој месној заједници, а мислим на Пихтијаду и Самсијаду, окупља и становнике других месних заједница, рекао је житељ месне заједнице Оџинка, Душан Аритоновић.

-По овогодишњем такмичењу, рекао бих да су вреднији били домаћини. Спремни су пехари, димпломе и захвалнице за све учеснике, као и за организаторе. Оно што је наша следећа активност јесте садња 50 садница у марту, а у мају Самсијада, рекао је Срба Николић, председник Месне заједнице Оџинка.

На трочланом жирију био је тежак задатак, да проба и одлучи које су пихтије најукусније. Добра музика, стари знанци, пријатељи и комшије, уз песму и причу ишчекивали су резултате такмичења. А победници овогодишњег такмичења су Валентина Павловић, Ружа Стаменковић и Слађан Стојилковић.

Please follow and like us:
Друштво