Пиштало на отварању Књижевне колоније: Читање је борба за смисао

У Врању је свечано отворена осма по реду Књижевна колонија коју традиционално организује Народни универзитет. Гост на отварању је био наш реномирани књижевни стваралац и актуелни управник Народне библотеке Србије, Владимир Пиштало.

Књижевна колонија је настала са идејом да стваралаштво најзначајнијих савремених писаца представи врањској публици и ученицима основних и средњих школа, рекла је на отварању ове манифестације директорка Народног универзитета, Гордана Димитријевић.

-Та идеја је заживела и већ осам година, крајем новембра и почетком децембра, наш град постаје престоница књижевности – истакла је директорка и додала да Народни универзитет ове године обележава и 55 година издавачке делатности.

Овогодишњу Књижевну колонију је отворила градска већница за културу, Изабела Савић, истичући да је ова манифестација привукла пажњу српске књижевне сцене и показала да град Боре Станковића и те како има потенцијала.

-Показала је и да Врање има однеговану књижевну публику, да има људе који воле да читају, али и оне који се и сами баве писањем. Показали сте да је Врање град широког срца и отворене душе, спреман за нове подухвате и нове идеје – казала је градска већница.

Гост прве вечери Књижевне колоније је био један од наших најзначајнијих савремених писаца и управник Народне библиотеке Србије, Владимир Пиштало. Он је, уместо беседе, прочитао део своје приче „Врт у џепу“, која говори о књигама и читању. У њој писац каже да се не чита зато што је лепше са културом, већ је читање борба за смисао.

-Читање омогућава да живите више него један живот. Књиге вам дају хиљаду очију. Читање помаже да разумете друге људе, потврђује уједињујућу људскост у нашем времену које се жали на мањак емпатије. Књига је врт у џепу, каже кинеска пословица. Нико вам не брани да је отворите и уђете у тај врт. Читање је, такође, посебан вид самопоштовања. Људи који непрестано немају времена за кањигу, немају времена за себе. Ко има времена за читање, има времена за све, говорио је Зуко Џумхур – закључио је Пиштало на крају свог поздравног обраћања врањској публици.

Ненад Шапоња, песник, књижевни критичар и директор Културног центра „Милош Црњански“ у Новом Саду је разговор о књижевном стваралаштву Владимира Пиштала започео причом о роману,“Тесла, портрет међу маскама“, који је писан читавих шест година. Ова романсирана биографија Николе Тесле и прича о историји једне епохе је преведена на више од 20 светских језика, а последњих месеци је књига доживела и своје кинеско и индијско издање.

Друге вечери Књижевне колоније, гошћа врањске публике ће бити Јасминка Петровић, чије су књиге за децу и младе преведене на двадесет пет језика.

Култура