Пијаце пуне пред  Светог Николу

Фото: РТВ Врање

За неколико дана половина Србије славиће један од највећих православних празника, Светог Николу. Припреме  славске трпезе увелико су почеле, па је и на пијацама и маркетима веома живо. Тако је и на зеленој пијаци  код Бујковског моста, где су трговци припремили воће, поврће и друге потрепштине, које се увек нађу на славском столу.

Жито, пасуљ, празилук, печурке, ораси, јабуке, јужно воће и наравно риба, без тога је славска трпеза незамислива. Ужурбани трговци и купци на зеленој пијаци у Врању показују да су припреме за један од највећих православних празника у пуном јеку. Свети Никола, слава која се пада у време Божићног поста, увек је посна, а неки тврде да је и најукуснија. Иако су кризна времена, за овај дан се на трпези нађе све оно што традиција налаже. 

Грађани су у анкети набројали шта све припремају за славску трпезу, између осталог посне сармице и пуњене паприке, бројне салате са рибом, и свакако колачe где су најважнији састојци ораси. Кажу да ће припрема славе и то у скромнијим размерама ове године коштати од 200 до 300 евра.

Трговци су припремили добру понуду, тезге су пуне, али са ценама ни мало не попуштају, јер је прави тренутак за зараду.

Трговци кажу по којој цени продају робу, уз тврдњу да попуста нема, јер су и набавне цене високе и имају мало простора за зараду. Тако се пасуљ продаје за 350 динара за килограм, ораси 800, јабуке од 40 до 80, мандарине 150, банане 200 динара за килограм. Свеже поврће, парадајз и краставци углавном су из Грчке, а свежа паприка из домаћих пластеника.

За искусне домаћине, славска трпеза биће пуна и ове године, уз економисање у оквиру постојећег буџета.

Please follow and like us:
Друштво