Пливање за часни крст у Доњем Врању – јединствени доживљај

Фото: РТВ Врање

Код Срба је веома распрострањен обичај да се на Богојављање плива за часни крст и овом чину верници придају велики значај. У насељу Доње Врање обичај купања за часни крст на Богојављање, траје близу сто година. Овом ритуалу као и сваке године и овога пута присуствовао је велики број мештана. Чак ни киша, која је падала све време, није  спречила присутне да буду ту до краја овог свечаног чина.  

Већина обичаја и обреда у вези са Богојављењем је подстакнута жељом за здрављем, па је уобичајено да се обави ритуално купање у реци. Овај обичај није стран ни Врањанцима.

Томислав Младеновић из Врања окупао је на Богојављење часни крст у Врањској реци у Доњем Врању. Он је након што му је припао овогодишњи Богојављенски крст рекао да се на овај потез одлучио првенствено због здравља породице.   

-Последњих десет година сам се пријављивао да купам крст јер сам имао проблем. Сада први пут купам крст на овом месту, за здравље и напредицу своје породице. Купао сам крст у манастиру Свети Стефан у селу Жапско пре пет година. Много ми значи овај ритуал, да се одржи традиција. Бог се јави!- каже овогодишњи кум Младеновић непосредно након купања Часног крста у Врањској реци.

Велику подршку Младеновићу је пружио Никола Милановић који је такође рекао колико му значи овај ритуал.

-Мој повод је такође био здравље и срећа моје породице али такође и очување традиције коју мештани Доњег Врања негују годинама, каже прошлогодишњи кум.

Ненад Ђорђевић председник Црквеног одбора Храма Свети Марко у Доњем Врању подсећа да је овај догађај заправо спој генерација.

-Обавља се тај чин који показује да су људи дубоковерујући, чин крштења нашег Господа Исуса Христа. То је нешто што када мучи човека, Бог помогне. То је заправо и нека порука да Бог помогне породици да реше неке своје роблеме и да напредују у свему, каже Ђорђевић.

 -Тај човек који се купа у реци, најпре у току дана купа крст у цркви и оставља прилог Храму. Тај износ није лимитиран а и нема надметања да би се вредност купања крста дигла на већу цену. Даје се у прилогу онолико колико се има, објашњава Србољуб Јовановић житељ Доњег Врања.

-То је једно лепо искуство, просветљење, једна смиреност и после овог чина човек се осећа лакше и растерећено, додаје Слађан Јовановић из Доњег Врања.

У православним храмовима, на Богојављење се освештава богојављенска вода која се сматра лековитом и заштитом од нечистих сила и чува се у кућама до следећег великог водоосвећења.На Богојављење, према српском народном обичају, верници измењују поздраве: „Христос се јави“, „Ваистину се јави“, а верује се да се на тај дан, у поноћ, отварају небеса и да се тада свака жеља може испунити.

Купање часног крста у Врањској реци је традиција која се скоро 100 година одржава и наставиће се са тим и убудуће, кажу мештани Доњег Врања, који су наставили славље уз трубаче и у лепом расположењу.

Please follow and like us:
Друштво