Повећан број прегледа и позива у Служби хитне помоћи

Дупло више грађана у односу на прошлу недељу затражило је лекарску помоћ или позвало Хитну помоћ у предходна 24 сата. Начелник службе доктор Драган Поповић каже да се јављају људи са класичним симптомима прехладе, често и са температурама, што значи да су виремије у питању. Иако се најчешће не ради о корони, доктор апелује да се носе маске на местима где има већег броја људи. У предходним две године маскама смо спречавали и друге болести осим короне.

– Могли би да кажемо у жаргону да пола Врања кија, кашља, поткашљује, има температуру или не. У свакој породици по један члан је прехлађен. То се види и по броју прегледа у Дому здравља, болници, ковид амбуланти. Не можемо да подводимо све под короном, али је нека виремија која је баш агресивна – каже начелник.

Повећан је број пацијената и обим посла. Пацијенте се јављају са баш том симптоматологијом, а у протекла 24 часа било је 50 прегледа и 13 кућних посета. Ношење маске у време оваквих виремија и у овом годишњем добу се и те како препоручује.

– Није ми намера да неког плашим, али прошле зиме, људи су се више плашили, имали страх од короне и већина је водила рачуна о дистанци и ношењу маски и ко је био болестан и ко није. Сада видим да се маске врло ретко користе. Овај вирус је баш агресиван, тако да ипак препоручујем нашим суграђанима када су у неким гужвама носе маску. У чекаоницам код лекара, иако нису прехлађени, наиђе неко ко је болестан – истиче доктор.

Превентивно треба да се узима витаминска терапија, да се конзумира воће и поврће и избегава гужва. Доктор Поповић инсистира да се људи не лече сами, већ да се обавезно јављају лекару.

– Ако се препустимо томе да сами себе лечимо, за дан, два то пређе у упалу плућа, а то видимо по броју транспорта за Сурдулицу. Повећан је број транспорта. Свакодневно имамо од 2 до 4 пацијента који су са израженим упалама плућа и наше екипе одвозе те пацијенте у Болницу за плућне болести у Сурдулицу.

Управо због тога што смо носили маске, пазећи се од короне, упазили смо се од неких других вируса, наглашава начелник Поповић.

Please follow and like us:
Здравље