Поскупљује струја: Од фебруара рачуни виши за 10 одсто

Poskupljenje struje od januara

Цена струје за домаћинства и привреду биће, највероватније, виша за 10 одсто од јануара следеће године, објављују национални медији.

Према овим наводима, привреда ће уместо садашњих 95, електричну енергију плаћати 105 евра по мегават-сату.

За просечно домаћинство које троши око 350 киловат-сати месечно, у фебруару ће стићи увећани рачуни за око 370 динара.

Грађане сада мегават-сат струје, без такса и мрежарине, кошта око 41 евро.

На европском тржишту цена за испоруку у наредној години у среду је износила око 360 евра по мегават-часу, а претходних дана се кретала и до 400 евра.

Унија послодаваца Србије истиче да ће поскупљење струје оптеретити наше привреднике, који ће од нове године имати нове издатке и због повећања плата, као и виших цена сировина које се углавном увозе.

У Привредној комори Србије сматрају да је значајно да је поскупљење ограничено и да ћемо и даље бити међу земљама са најнижом ценом електричне енергије у Европи, преносe београдски медији.

Председник Србије Александар Вучић, крајем прошле недеље рекао је да је могуће да дође до повећања цене струје, и да ће се, када се то деси, кретати између осам и десет одсто.

Поскупљење је најавила и министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић, која је навела да цене струје и гаса морају доћи на дневни ред, „и то више пре, него касније“.

Please follow and like us:
Друштво