Потврђен сезонски грип. Ковид ситуација стабилна

Фото: РТВ Врање

Последњих дана у нашем округу стабилна је епидемиолошка ситуација у погледу коронавирусне инфекције.. Новозаражених је 5 посто на дневном нивоу, без тешких клиничких слика и што је најбитиније, без смртних исхода.

На територији Србије је 4. новембра, лабораторијски потврђен А тип, вируса сезонског грипа. По речима епидемиолога  Слађана Станковића, још увек није касно да се приме вакцине против сезонског грипа. Он такође додаје да је од 10.000 доза вакцина, које је наш град добио против сезонског грипа, већ половина потрошена.

-Вирус је потврђен и у европском региону и то оба типа и А и Б. Пред нама је период када треба да се заштитимо. Веома је важно да се старији грађани вакцинишу и заштите и вакцином против ковида и вакцином против сезонског грипа. Није касно, све до краја новембра то могу учинити. На свима нама је да се адекватно заштитимо вакцинама, бар што се тиче обољевања од тежих форми болести и смртних исхода, каже епидемиолог Станковић.

У последња 24 сата на ковид 19 тестирано jе 256 особа из Пчињског округа. 13 лица позитивно је на коронавирус. Од тога 9 из Врања, 2 из  Владичиног Хана, и по 1 из Трговишта и Босилеграда.

Пандемија неке вирусне инфекције у просеку траје 3 године, ковид 19 нећемо у потпуности победити, али ће као у будућности постати ендемско оболење и појављиваће се спорадично.

-Пандемија по неким епидемиолошким прогнозама иде ка свој крају, али чињеница је да ми региструјемо тај проценат новозаражених иако су то доста лакше клиничке слике, али и када се прогласи крај пандемије, имаће облик појединачног оболевања. Битно је, пре свега да подигнемо колективни имунитет и пре доласка тих комбинованих вакцина против ковида, да примимо ревакцину постојећих и доступних вакцина, објашњава епидемиолог Станковић.

По речима епидемиолога, има наде да ће корона полако да јењава, јер сама чињеница показује да је од 100 посто оболелих, свега 5 посто позитивно на коронавирусну инфекцију. Осталих 95 посто имају неку од респираторних инфекција. Вакцина чува животе и то не само сада већ последња два века, поручује врањски епидемиолог.

Please follow and like us:
Здравље