Почиње операција заштите границе од миграторног притиска

Припадници МУП-а, Управе граничне полиције, заједно са полицијским службеницима Мађарске и Аустрије и представницима дипломатског кора, данас су пригодном церемонијом у сали Скупштине града Врања обележили почетак заједничке операције на граници Републике Србије према Републици Северној Македонији, а која за циљ има заштиту српске државне границе од појачаног миграторног притиска из Републике Северне Македоније.

Наиме, на основу Меморандума о разумевању три земље о јачању трилатералне сарадње у области ефикасне борбе против илегалних миграција и заштите граница, који је 16. новембра 2022. године потписан од стране председника Републике Србије Александра Вучића, председника Владе Мађарске Виктора Орбана и канцелара Савезне Републике Аустрије Карла Нехамера, Министарство унутрашњих послова, Управа граничне полиције приступила је опсежним припремама за операционализацију овог документа у циљу заштите границе Републике Србије од појачаног миграторног притиска из правца Републике Северне Македоније.

Тада је у договору са партнерима из Мађарске и Савезне Републике Аустрије направљен план оперативних активности и договорено је заједничко ангажовање полицијских службеника три државе, формирањем заједничких патрола које ће уз употребу специјализоване опреме за надзор државне границе обезбеђивати безбедносно угрожен гранични појас, у циљу подизања опште безбедности тог подручја.

Please follow and like us:
Друштво