Почиње сетва расада повртарских култура у пластеницима

Већина послова у биљној производњи у пољопривреди је завршена. Међутим, у пластеницима сада почиње  интензивна сетва  расада повртарских култура. Реномирани цвећари, Тасићи у Вртогошу, паралелно се баве и производњом расада за познате купце.

Породицу Тасић у Вртогошу једна је од највећих произвођача цвећа на југу Србије. До скора су производили око 200 хиљада биљака годишње, а наредне године на тржиште ће пласирати и 300 хиљада комада. За познате купце почели су да производе и расад поврћа.

Милош Тасић каже да су производњом поврћа почели да се баве због захтева тржишта. Поред тога, тиме су надоместили и неке губитке узроковане кризом и ризицима које ова производња има. Засејаће семена за производњу расада паприке, парадајза, краставаца и још неколико врста поврћа.  

Добар глас се далеко чује, те је квалитет  који Тасићи постижу у производњи расада био препорука код повртара, који су наручили око 40 хиљада коренова поврћа. Стално поскупљење пластеничке производње узроковано  ризицима везаним за појаву биљних болести, за слабу клијавост семена, непозданим добављачима  и  сталним растом цена заштитних средстава, фолија, као и тресета који је основа производње.

Тасић  каже да  под пластеницима имају готово пола хектара и да ће на тржиште наредне године испоручити око 300 хиљада биљака. Улагања у производњу су велика, а само енергенти чине око 40 одсто трошкова. Напомиње да годишње утроше око 200 кубика огревног дрвета.

Међутим, сви чланови ове породице укључени су у производњу и знају да само радом и улагањем  могу да остваре планирани профит. Осим тога, стално надограђују неопходна знања и проширују асортиман цвећа и поврћа. Тако су и постали готово највећи произвођачи цвећа на југу Србије, а готово 20-ак процената цвећа купе и грађани Северне Македоније. 

Please follow and like us:
Пољопривреда