Почиње спровођење санитарних мера у воћњацима

У воћњацима је у зимском периоду  неопходно обавити преглед  сваког стабла, одсећи суве и оболеле гране и уклонити сасушене плодове и лишће. То је услов за предстојећу резидбу воћа. Потом следи зимско прскање  које би требало обавити комбинацијом минералних уља, инсектицида и препарата на бази бакра.

За воћаре нема одмора чак ни током зимског мировања вегетације. У повољним временским приликама , као ових дана , воћари би требало да обиђу своје засаде и  обаве детаљни преглед сваког појединачног стабла. Тиме ће моћи да утврде неопходност свих санитарних мера које морају применити у зимском периоду. Циљ је да се смањи појава биљних болести и штеточина у вегетационом периоду. Прегледом се  уочава велики број штетних организама који презимљавају на гранама, испод коре дрвета. Такође се могу уочити и маховине и лишајеви којима су обавијена стабла воћака и винове лозе. Најпре  се морају одстранити  гране и гранчице које су сасушене или захваћене болестима.

 Стручњаци саветују уклањање и целих стабала које су оболела,  јер имају инфективни потенцијал  на целој парцели под воћем. Такође се мора састругати и уклонити кора испод које  презимљавају штеточине, а потом и  мумифицирани плодови и лишће. Тек онда се може приступити зимској резидби воћа. Све орезане делове неопходно је изнети ван воћњака и спалити.

Зимско прскање воћа почиње када се уочи бубрење пупољака  и требало би га обавити комбинацијом минералних уља, инсектицида, као и  препарата на бази бакра.Минерално уље делује механички  тако што спречава размену кисеоника и доводи до гушења презимљујућих форми инсеката ,чиме се сањеује њихова популација за наредну сезону. Препарати на бази бакра уништавају биљне паразите  чиме се сузбија њихов инфективни потенцијал у наредној сезони. Сви ови поступци почев од плавог прскања које се спроводи непосредно након бербе, па потом и мерама примењеним у зимској сезони, воћари обезбеђују безбедан улазак у нови циклус производње. Зимско прскање је најбоље обавити у фебруари, што не важи за коштичаво воће, малину и купину, које се морају третирати раније. Иначе, прскање бакарним препаратима доводи до смањења економски најзначајнијих биљних болести  и омогућава профитабилнија производња.

Please follow and like us:
Пољопривреда