По Митровдану се зима познаје

Фото: РТВ Врање

Српска православна црква и њени верници данас прослављају Светог великомученика Димитрија, свеца који је врло поштован у српском народу, али га славе и Грци и Руси. У народу познатији као Митровдан, празник је честа слава многих домаћина.

Митровдан је једна од пет највећих и најчешћих слава код Срба, а посвећен је великом хришћанском свецу, некадашњем команданту Солуна, који је погубљен због ширења хришћанства. Овај празник слави се и као крсно име многих еснафа и заветина у неким местима. И у Врању велики број породица слави Светог Димитрија као свог заштитника, а они су, као што традиција и налаже, у Саборном храму резали славске колаче на дан празника.

-Славимо данас Светог Димитрија, то нам је крсна слава, од прадедова, дедова и тако. Традиција је код нас Срба да славимо крсну славу и то преносимо на наша будућа поколења, каже наш саговорник Горан Марковић.

Гордана Стојиљковић додаје да је дошла као и на сваки празник да запали свећу покојнима и помоли се за њих и за живе.

-Ми славимо Светог Николу, али волимо да одлазимо на славу, да нам долазе гости, радујемо се свим празницима и приликама за славље.

-Био сам код лекара, па сам свратио, увек дођем на празник у цркву. Ја сам у војсци био и говорио нам је капетан Драган кад смо били у рату: Ако Бог да, вратићемо се, ако не нећемо, тако да је најважнија вера у Бога, поручује Горан Антић.

Многа веровања су везана за данашњи празник, а једно од најзаступљенијих је да се по Митровдану може предвитети каква ће зима бити. Ако данас буде мраза, каже се да ће бити дуга и хладна зима са много снега. Зато се сви радују када је време на овај дан топло, јер онда прогнозирају благу зиму. Верује се и да је данас важно остати код куће, у супротном ћемо целе године ноћити по туђим кућама. Заступљено је и веровање да данас не треба грдити малу децу, а добро је позната и изрека да је Митров данак хајдучки растанак, те би требало да се сви послови заврше до овог дана, јер нам празник најављује зимски период.

Please follow and like us:
Друштво