По чему ће Врањанци памтити 2022. годину?

Крај године је период када се сумирају утисци и своде рачуни. Утисака је онолико колико је и људи и у коначном збиру, свако за себе подвлачи црту. Питали смо Врањанце по чему ће памтити 2022. годину.

Године пролазе нервозним кораком, рече ономад песник. И заиста, као да нам време пролази све брже и брже, увлачећи у свој ковитлац људе и догађаје. Свој траг оставља у догађајима које памтимо.

Ова 2022. година донела је, као и њене претходнице, многе догађаје, неке лепе, али и оне друге. На глобалном нивоу, обележиле су је сукоб у Украјини и енергетска и економска криза који су га пратиле. Заоштравање односа између великих сила створили су атмосферу новог „хладног рата“.

Свет је ушао у трећу годину пандемије коронавируса и добио осмомилијардитог становника, након 75-годишње владавине преминула је британска краљица Елизабета, били смо сведоци наставка убрзавања климатских промена, протестима у Ирану, а најбоље фудбалске селекције су се надметале на Светском првенству у Катару.

Најјачи утисак, свакако, оставио је рат на тлу Украјине који је почео у фебруару. Догађаји који су уследили као последица осетили су се и на југу Србије. Неизвесност око енергената пред зиму, дешавања на тржишту нафте и скок цена свакако изазивају забринутост.

Ипак, године не памтимо само по највећим светским догађајима, већ и по личним и породичним дешавањима, по људима који нам значе и догађајима који нас мењају. Питали смо Врањанце каква им је била ова, ускоро прошла, 2022. година и по чему ће је памтити?

Please follow and like us:
Друштво Занимљивости ИСТАКНУТО