Прва група пензионера данас добија увећане пензије

Министар финансија Синиша Мали најавио је да ће прве пензије, увећане за девет одсто, данас бити на рачунима пензионера који припадају категорији самосталне делатности. 

Министар Мали је истакао да су „грађани и њихов животни стандард у фокусу Владе Србије“ и да неће дозволити да актуелна економска криза и сви изазови са којима се суочавамо, утичу на квалитет њиховог живота.

-Зато, као што смо и обећали, идемо са повећањем пензија, плата у јавном сектору и минималне зараде. Већ данас, 2. децембра, пензионери који припадају категорији самосталних делатности ће добити за девет одсто веће пензије, рекао је Мали, саопштило је Министарство финансија.

Најавио је да ће у уторак, 6. децембра, пензије увећане за девет процената добити они који припадају категорији војних и пољопривредних пензионера, а да ће 10. децембра бити исплаћена категорија „запослени“, у којој је највећи број пензионера.

-Посебно радује што се средства за ове увећане пензије издвајају из буџета Фонда ПИО који бележи бољу наплату доприноса и има више новца, истакао је Мали.

Подсетио је да су пензије повећане од 1. новембра за девет одсто, али и нагласио да ускоро, односно од 1. јануара 2023. године, следи ново повећање од чак 12,1 одсто, чиме ће се доћи до тога да ће просечна пензија 2023. бити за 20,8 одсто већа у односу на 2022. годину.

Нагласио је и да пензије расту из године у годину, иако скоро три године траје криза у свету, прво проузрокована пандемијом, а потом и дешавањима у Украјини.

-И поред свих изазова са којима се суочавамо, наше јавне финансије су стабилне и сва повећања примања грађана неће угрозити њихову стабилност, нагласио је Мали.

Указао је како се, према пројекцијама министарства, очекује да просечна пензија у децембру 2022. буде 287,2 евра, а у децембру 2023. године 322 евра.

Министар је подсетио да се од 1. јануара очекује и повећање плата у јавном сектору од 12,5 одсто, док ће плате за официре, подофицире и војнике по уговору бити повећане за чак 25 одсто.

Додао је да ће минимална зарада од 1. јануара бити већа за 14,3 одсто.

-Дакле, настављамо да бринемо о грађанима, да штитимо њихов животни стандард. Зато што смо се домаћински понашали и водили одговорну економску политику сада имамо довољно новца и за повећање пензија и плата и минималне зараде. То је одговорна политика и одговорно вођење јавних финансија, и од тога нећемо одустати, закључио је Мали.

Please follow and like us:
Друштво