Прва радна посета државног секретара Стевановића из новог министарства

Државни секретар у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфруструктуре, Драган Стевановић, присуствовао је церемонији примопредаје донације Владе Јапана општини Медвеђа. Ово је прва радна посета из новог министарства, а Стевановић је изразио велико задовољство што је она реализована управо на југу земље.

Након именовања за државног секретара у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Драган Стевановић остварио је прву радну посету југу Србије, и то општини Медвеђа. Он је присуствовао примопредаји специјалног возила намењеног за комуналне делатности, које је Влада Јапана донирала овој општини. Тачније, донација се огледа у 76.305 евра, које је општина уложила у унапређење комуналне делатности.

– Изузетна ми је част и задовољство што сам своју прву радну посету на новој дужности започео управо из ваше и моје Медвеђе и велика ми је част и задовољство што у име Министарства грађевинарства саобраћаја и инфраструктуре, управо са нашим пријатељима из Јапана, имам прилику да заједно учинимо једну велику и добру ствар. Министарство грађевинарства обавља и послове из области комуналних делатности, и наше присуство овде данас је потврда и подршка да нам нису значајни само велики пројекти – аутопутеви, железнице, луке, аеродроми, него управо и овакви, мали пројекти који живот значе. Кроз овакве пројекте ми остварујемо бољу, чвршћу и здравију комуникацију са становништвом.  Даћу све од себе да и у наредном периоду помажем развој југа Србије, нагласио је Стевановић.

Животна средина, здравствена заштита, образовање и социјална заштита су главне области интересовања Владе Јапана. Овога пута донирана је комбинована машина са специјалним наставком.

– Машина је важна за свакодневне потребе  јавног комуналног предузећа. Свакодневно се решавају проблеми на локалним путевима, водоводној и канализационој мрежи, рекао је председник општине Медвећа Драган Кулић.

– Влада Јапана ће наставити да пружа помоћ у руралним срединама, јер сматрам да је смањење економског јаза између већих градова и мање развијених региона веома важно за здрав развој Србије. Верујем да становници Медвеђе већ осећају добробит нашег програма, изјавио је Кацумата Такахико, амбасадор Јапана у Републици Србији.

– Наша општина је брдско планинска и константно су присутни проблеми са одржавањем путева. Верујем да ће се сада ови проблеми брже решавати, јер је ова донација од велике користи за наш даљи рад, истакао је Никола Андрејевић, в.д. директора ЈКП “Обнова“ из Медвеђе.

Иначе, ове године навршава се 140 година успостављања пријатељских односа између Србије и Јапана, а према статистици од 1999. године Јапан је подржао 246 пројеката на територији Србије, за шта је до сада у оквиру ПОПОС пројеката за основне потребе становништва издвојено преко 15 милиона евра, а укупан износ јапанске помоћи Србији у овом периоду премашује 510 милиона евра.

– Народ Јапана био је уз нас и након поплава и у време ковида, на улицама Београда су и даље аутобуси које је Јапан донирао Србији и живи много других пројеката и верујем да ће се успешна сарадња и подршка наставити и убудуће, закључио је Стевановић и додао да ће са позиције државног секретара у Министарству грађевинарства пружати напоре да помогне југ Србије.

-Одавде сам потекао и отишао и даћу све од себе да сваку прилику и пројекат, ма које врсте, спустим овде на југ, нагласио је државни секретар. Претходних година Стевановић је са позиције државног секретара у Министарству привреде значајно допринео унапређењу привредне слике југа земље, кроз подршку постојећим и отварање нових фабрика.

Please follow and like us:
Друштво Регион