Преваранти се представљају као царинска служба

Из Управе царина апелују на грађане да обрате пажњу на све чешће интернет преваре које се дешавају последњих дана.

Наиме, преваранти се грађанима обраћају у име царинске службе Србије, или лажним представљањем у име Управе царина или навођењем адреса царинских испостава као места за преузимање наводних награда или пошиљака, притом захтевајући измиривање дажбина у врло кратком временском року. Жртве изнуде новца су примаоци наводних пошиљака из иностранства, које садрже скупе поклоне или пак велики новац освојен на сумњивим лутријама и наградним играма.

Foto: Uprava carina

Ако вам се деси да добијете такав мејл, кажу у Управи царине, прво чега треба да се сетите је да Управа царина не организује никакве наградне игре, да обавештења Управе царина стижу путем електронске поште са званичног домена carina.rs, а не са популарних бесплатних сервиса за електронску пошту (gmail, yahoo итд.), као и да вам Управа царина званично обавештење никада неће послати преко друштвених мрежа. 

Лажна обавештења о приспелим пошиљкама, као и она о наводним наградним играма су познато средство превараната у којима се врло често се злоупотребљавају имена јавних институција, јер оне представљају гарант сигурности. 

Foto: Uprava carina

У оваквим онлајн преварама мета су ваши лични подаци који се касније могу злоупотребити на различите начине. Зато будите обазриви и размислите да ли сте учествовали у некој наградној игри, јер ако нисте, онда није логично ни да очекујете награду, као што није логично ни да било какве дажбине буду обрачунате у страној валути, у доларима или еврима, јер је у Републици Србији званично средство плаћања динар. 

Најсигурније је да се у оваквим ситуацијама обратите полицији и пријавите случај, поручују из Управе царина.

Please follow and like us:
ИСТАКНУТО Хроника