Представљена књига „Прилози за историју медицине врањског краја“ докторке Марине Ј. Јањић

Публици у Врању представљена је најновија књига др Марине Ј. Јањић.

Камерна сала врањског позоришта била је испуњена до последњег места.

Књига „Прилози за историју медицине врањског краја“ је друга по реду из области медицине, списатељице докторке Марине Ј. Јањић и само још једна у низу од неколицине дела које је ова докторка објавила.

О новој књизи говорили су лекари специјалисти, рецензенти, а о томе колико се лик, рад и дело докторке Марине у нашем граду цени и поштује, говори и испуњена камерна сала градског театра.

Иза наслова ове књиге крију се прилози, а то значи њен двадесетогодишњи научно – истраживачки рад из области медицине.

-Књига је подељена на два дела због разнородности материјала и проблематике којом сам се бавила. Та разнородност је разерешена тиме што смо књигу исконцептирали на два дела. Први део је под насловом етно медицина и бави се појавом првих лекара и бабица у врањском крају, а други део је акушерска проблематика. Ови прилози су радови који су већ саопштавани и публиковани у конгресним материјалима и који су штампани у различитим часописима, радови који су прошли врло ригорозне припреме за публикацију и оштре рецензије. Осврнула сам се и на неке ствари са којима се сви у животу срећемо, као што су празноверице. Тога има још и заступљено је у овом крају. Осврнула сам се школовање и биографије лекара, каже др Марина Ј. Јањић.

Рецензирао сам онај део који се тиче историје медицине, будући да сам историчар медицине и могу рећи да су то веома значајни радови. Ова књига показује велику зрелост аутора. Осим тога, Врање је чвориште за изучавање историје медицине у Србији,  рекао је др Зоран Вацић, председник Секције за историју медицине и рецензент.

-Начин на који је она приказала биографију др Сретена З. Николића, Врањанца који је радио у Смедереву, Врњачкој бањи, је заправо образац како треба писати биографију лекара. Она је дала ту једну ширу слику историје и Врања и распада традиције породица Врања, као и то шта се дешавало са нашим студентима који су одлазили у иностранство на студије. Књига докторке Марине је драгуљ у медицинској историографији код нас“, рекао је др Вацић.

Српско лекарско друштво као једно од најстаријих еснафских удружења на Балкану и у Србији је издавач овог вредног дела.

-Српско лекарско друштво као једно од најстаријих еснафских удружења на Балкану и у Србији, основано далеке 1872. године, прати континуитет рада од тада до данашњег дана. Ми смо подружница њихова и поред основних делатности да организујемо симпозијуме и курсеве, почели смо да се бавимо издавачком делатношћу, рекла је др Гордана Ђорђевић, председница СЛД у Врању.

Докторка Марина Ј. Јањић, гинеколог-акушер у врањској болници, добитница је награде Српског лекарског друштва „Златно перо“ за 2019. годину, за најбољу књигу из области медицинске или лепе књижевности. Награђена је за књигу „Пуне руке живота – гинекологија и акушерство Врања у матици времена.

Критичари су је већ представили као лекарку са завидном вештином приповедања. Њене књиге  ће служити свим потоњим историчарима медицине као поуздан извор, јер је она темељан истраживач у овој области. И не само то. Она спада у оне историчаре медицине који се не задовољавају проналажењем и објављивањем података, већ дубљим анализама додаје енергију која осветљава читаво једно раздобље и људе које су у њему живели.  

Фото : РТВ Врање
Please follow and like us:
Култура