Представљена књига „Трагови дубничке прошлости“ Стојана Младеновића        

Фото: РТВ Врање

Промоција књиге „Трагови дубничке прошлости“, аутора Стојана Младеновића, одржана је управо у селу чији назив носи. Књига описује период живота у овом месту, од 1945. године до данас.

Ово је трећа књига Стојана Младеновића. Ради се о двадесетак прича о догађајима из села, које је аутор сакупио и описао.

– Грађу за књигу сам дуги низ година прикупљао и припремао. Неке сам податке узимао из архива и оригиналних докумената, док сам неке лично знао, јер ја имам мало више година, па се сећам многих ствари које су се у овом селу дешавале. И када нисам овде живео, био сам у сталном контакту са селом, а доста су ми помогли и неки људи, који добро познају оно време када се све то дешавало – каже аутор књиге Стојан Младеновић.

Младеновић је у књизи дао приказ и историјских чињеница о самој Дубници, а посебно о манастиру Светих апостола Петра и Павла. Према речима Младеновића, то је један од најстаријих верских објеката на југу Србије.

– Фреске у манастиру су рађене од 1576. до 1577. године и међу најстаријима су у нашем подручју. Прикупио сам све материјале, обрадио сам их и трудио сам се да приче буду интересантне људима. Све сам то сместио у ову књигу – објашњава Стојан Младеновић.

У књизи се користи јасно изражавање, народни језик, и људске приче, па ће књига бити свакоме разумљива.

– Народ гради путеве, обнавља манастире, народ успева да дигне Задружни дом, споменик палим борцима. Народа има свуда тако где треба, али како се то одвија, шта би из књиге могло да се наслути. У први мах сам закључио оно на чему ћу и остати. Добар део прича су мини социолошко-историјске студије – каже о књизи мр Драган Илић, дугогодишњи директор врањске Гимназије.

Такође, књига садржи и тридесетак аутентичних фотографија, које сведоче о дубничкој прошлости.

Аутор је у већем делу користио новинарске текстове, а као директор Радио Телевизије Врање, радио је на бројним пројектима о очувању културног и народног идентитета.

На његову иницијативу сниман је серијал емисија о настанку изворних песама из овог краја, а након одласка у пензију, Младеновић је наставио да се активно бави друшвеним догађајима. Дуго је био и председник грађанског удружења народноослободилачких ратова Србије.

Модератор промоције била је ћерка Стојана Младеновића, мастер васпитач, Биљана Трајковић. О књизи је говорио и Милан Милановић, архитекта.

– Био је потребан велики труд аутора, на прикупљању обимне историјске архивске грађе коју је користио при писању књиге, јер је било потребно сав материјал излистати, систематизовати и увезати са темом о којој се пише – речи су Милановића.

Рецензију за књигу написао је професор историје Велимир Булатовић.

Специјални гост био је и Бранимир Стошић Каце, који је причу о овом селу испратио уз старе песме о Дубници. Певане на дијалекту, настале у народу и за народ, једна од њих гласи: 

Кад остадо сиромашче,

И без татка и без мајку,

Чича ме је ишчупаја,

Чири вири, чири вири,

Чимбол, чамбол.

Чича оће, стрина неће,

А ми стрину не слушамо,

Отиднамо у Дубницу,

Там нађосмо невестицу.

Издавач књиге о дубничкој прошлости Стојана Младеновића је Народни универзитет у Врању. Публика је уживала у песми, деловима књиге који су читани, тумачењу написаног и фотографијама из прошлости овог села.

Младеновић се овим радом, дефинитивно декларисао као чувар прошлости, а онај ко чува прошлост, мисли много о својој и будућности других.

Please follow and like us:
Култура