Прелазимо на зимско рачунање времена

Летње рачунање времена завршава се у недељу, 30. октобра у 3.00 сата померањем за један час уназад, саопштила је Дирекција за мере и драгоцене метале. То значи да ћемо од ноћас имати један сат више за спавање, а обданица ће се скратити.

Зимско рачунање времена нам даје тај сат сна ујутру, али нам заправо скраћује дан, а природан ток како идемо ка зимским месецима је да се обданица скраћује, те овим померањем сата ми тај прелаз доста убрзавамо. Ово, кажу стручњаци, може утицати и на здравље људи, те се већ годинама уназад покреће иницијатива да се пролећно и јесење померање часовника укину.

Прелазак на зимско рачунање времена није толико стресан за људски организам као прелазак на летње рачунање, јер се у ноћи пред нама враћамо на наше старо време, које смо имали пре него што је 27. марта 1983. године, на основу одлуке владе тадашње СФРЈ уведена пракса пролећног преласка на летње рачунање времена.

У сваком случају, прилагођавање на зимско рачунање времена ће много краће трајати, него на летње, осим код хроничних болесника којима ће требати можда и седам дана да се прилагоде, у зависности од тога колико имају изражене тегобе, нарочито метеоропате.

Please follow and like us:
Друштво