Признање граду Врању за подршку родитељству

Danijela Milosavljević prima priznanje SKGO

Град Врање је једна од пет локалних самоуправа у Србији које су добиле признање и новчану донацију Сталне конференције градова и општина (СКГО) за реализацију програма „Подстицаjно родитељство кроз игру“. Донација ће бити искоришћена за опремање играонице-радионице у истуреном одељењу Предшколске установе „Наше дете“ у Ратају која је формирана у оквиру овог програма.

Признања и донације су уручене локалним самоуправама коjе су, како истичу из СКГО, у претходне две године вредно радили на унапређењу локалних политика за добробит родитеља. Признање је, у име града Врања примила већница Данијела Милосављевић на 6. Националној конференциjи о раном развоjу и родитељству у Београду.

Према њеним речима, ово представља круну досадашњих напора које је локална самоуправа уложила у програм „Подстицаjно родитељство кроз игру“, у оквиру којег је формиран кутак за родитеље и децу у истуреном одељењу Предшколске установе „Наше дете“ у Ратају, које се налази у тамошњој школи. Град је за реконструкцију овог простора издвојио два милиона динара.

– У предшколској групи у Ратају смо створили играоницу – радионицу, где ће родитељи моћи да доведу своју децу и бораве са њима у том простору, а наши стручњаци ће, за почетак волонтерски, да раде и са родитељима и са децом. То је само почетак јер, уколико се то покаже као добро, трудићемо се да и у другим руралним срединама наставимо са таквим радионицама. У томе имамо пуну подршку градоначелника јер и деци са села морамо да пружимо исте могућности као и деци у граду – појашњава градска већница.

На скупу је потписан и Уговор о донациjи у износу од 6 хиљада долара, који ће бити искоришћен за опремање овог простора. На конференциjи су, између осталих, говорили и Дариjа Кисић, министарка за бригу о породици и демографиjу и доц. др Александар Стефоски, државни секретар Министарства здравља, као и броjни стручњаци из земље и иностранства. Осим размене искустава, било је речи о смерницама на даљем побољшању развоја деце и подстицајном родитељству.

– Суштина је у умрежавању свих релевантних институција које се баве родитељством, како би ефикасно побољшали положај родитеља и пружиле им подршку у заснивању породице. Акценат је на родитељима који имају децу са одређеним развојним сметњама или здравственим проблемима – каже Данијела Милосављевић.

Програм „Подстицаjно родитељство кроз игру“ и пратећа конференција дају додатну подршку популационој политици Републике Србије и доприносе напорима на побољшању све лошије демографске слике у Србији.

Please follow and like us:
Друштво