Припрема за реконструкцију старих фасада

Градско веће је на прошлој седници донело одлуку да локална самоуправа може да финансира одржавање објеката који нису у јавном власништву. Предвиђено је да Град суфинансира реконструкцију ових објеката у износу од 99,9 одсто. Истраживали смо шта стоји иза ове одлуке и који објекти ће ући у план реконструкције.

Већ дуже време се, на иницијативу градоначелника Врања Слободана Миленковића тражи модел обнове фасада зграда у центру града које је зуб времена знатно оштетио, а које нису у јавном власништву. Ради се о зградама које представљају културно-историјско добро, зграде у културно-историјским целинама или се ради о фасадама чија естетика представља архитектонску вредност.

-Хвала богу да имамо таквих зграда. То показује наше културно-историјско наслеђе и ми морамо бити одговорни у том делу и заштитити све те објекте, истиче градска већница Данијела Милосављевић.

Модел је коначно нађен у одлуци о бесповратном суфинансирању активности на инвестиционом одржавању и унапређењу своjства зграде, коју је недавно усвојило Градско веће. Формално, ово је проширење одлуке од пре четири године, којом Град суфинансира реконструкцију фасада и кровова стамбених зграда, заједно са стамбеним заједницама, у износу од 50 одсто.

У најновијој одлуци, Град може да издвоји средства у износу од 99,9 одсто за обнову фасада зграда које су у приватном власништву, али представљају јавно културно-историјско или архитектонско добро.

-Одређени број објеката је враћен приватним власницима по Закону о реституцији и чињеница је да су они од 1945. године до пре три-четири године били у власништву града Врања, као и да велика већина њих није реновирана. С обзиром на то да оне представљају културно наслеђе града, мислим да морамо да водимо рачуна и о тим зградама, наводи већница.

Након што се одреде објекти за реконструкцију фасада, урадиће се процена о потребним средствима и динамици радова, а новац ће бити предвиђен у буџету за наредну годину. Приоритет за реконструкцију биће зграда управе старог Хотела Врање. Поред отпадања делова фасаде, у овом случају, већи проблем је отпадање шута са балкона зграде, што представља и потенцијалну опасност за пролазнике.

Please follow and like us:
Друштво