Проглас Синдиката новинара Србије

Фото: Прес центар УНС-а

Синдикат новинара Србије позива синдикате у медијима и удружења, УНС и НУНС пре свих, да заједно направе платформу која треба да омогући успостављање социјалног дијалога који ће водити до потписивања посебног (гранског) колективног уговора. У прогласу који је овај синдикат објавио се каже:

Наша заједничка обавеза је да побољшамо положај НЕKОЛИKО ХИЉАДА медијских радника који у овом тренутку у Србији раде у нерегуларним условима: неки без уговора о раду, други- са минималним и нередовним платама, трећи – без плаћеног прековременог рада, четврти – без слободних дана и годишњег одмора, пети – без здравственог осигурања …. 

То се све дешава јер власници медија не желе да седну за сто и договоре  са запосленима елементарне услове за достојанствени рад у медијској делатности.

Ако могу просветари, здравствени радници, радници у култури и многи други да договоре услове рада – зашто то не учинимо ми у медијима?

Ако медијске газде не желе дијалог са новинарима и медијским стручњацима и поставе правила која би свима, и нама и њима, омогућила професионалан ангажман – повежимо се ми са друге стране стола и дигнимо глас против статуса надничара.

Тако нас је оправдано назвао уважени социолог Срећко Михајловић на основу истраживања у којем је утврдио да су елементарна права до те мере ускраћена новинарима и медијским радницима да им је положај упоредив са надничарима.

Синдикат новинара Србије тражи састанак са медијским синдикатима,  удружењем новинара и независним удружењем новинара на којем ћемо договорити основни документ за преговоре са власницима медија, стоји на крају саопштења.

Please follow and like us:
Друштво