Промоција дуалног образовања у Сурдулици

Пољопривредно-шумарској школи „Јосиф Панчић“  у Сурдулици, одржана је промоција дуалног образовања- учење кроз рад будућих кувара и конобара. Потенцијални акрдеитовани послодавци, саветници из Привредне коморе Србије и професори струковних предмета, одржали су састанак и презентацију наставног програма и рада за следећу школску годину.

Привредна комора Србије отворила је позив послодавцима да се прикључе реализацији дуалног образовања 12.октобра ове године. Ученици који се буду уписали по дуалном систему образовања, реализују наставу и у школи и код послодавца, уче од најбољих, од инструктора који заврше обуку Привредне коморе Србије.

-Заинтересовани послодавци се могу пријавити преко портала Привредне коморе Србије, на портал дуално образовање.рс, први корак је да креирају свој профил, затим подносе захтев за акредитацију за образовне профиле за које су спремни да приме ученике и подносе изјаву о спремности. На односу те изјаве, Привредна комора их обједињује и у складу са потребама доноси коначну одлуку и предаје Министраству просвете – каже Самостални стручни сарадник за услуге ПКС-РПК Лесковац Снежана Радивојевић.

Закон о дуалном образовању је ступио на снагу 1.септембра 2019. године и од тада постоји широк спектар образовних профила на подручју Јабланичког и Пчињског округа.

-Ту спадају, бравари, заваривачи, моделари, угоститељи, кувари, конобари. По завршетку средњошколског образовања, ученици поред дипломе добијају и сертификат о завршеном дуалном образовању. Наредне школске године, послодавцима су понуђена 72 образовна профила дуалног образовања, односно 8 више у односу на претходну годину – каже Снежана Радивојевић.

А то су, електротехничар енергетике, техничар дизајна графике, техничар друмског саобраћаја, техничар хортикултуре, техничар грејања и климатизације, научни техничар-речни смер, тапетар-декоратер и цвећар-вртлар.

-Ово је први прелиминарни састанак са потенцијалним послодавцима који су заинтересовани да наши ученици у наредној школској години, код њих обављају то такозвано учење кроз рад. По дуалном систему образовања и том начину рада већ имамо искуства, јер смо прошле године ушли у ту причу. Имамо први разред конобара и кувара. Деца су задовољна, иду код послодаваца на праксу и то је уствари и најбитније. Ми данас очекујемо 4 заинтересована послодавца, који ће од представника Привредне коморе добити што приближније информације,а  који су уосталом полуга између школа и послодаваца, каже професор Љубиша Ранђеловић

Заинтересовани послодавци могу поднети изјаву Привредној комори на порталу дуално образовање до 30. Новембра. Рок за подношење документације за акредитације је до 15. децембра, и подноси се путем поште, Привредној комори у Лесковцу.

Please follow and like us:
Образовање