Промоција књиге Милета Костића Дубнице „Неговатељица“

Фото: РТВ Врање

Одржана је промоција књиге врањског писца Милета Костића Дубнице, под називом „Неговатељица“. Велики број поштоваоца добре књижевности и рада овог писца, присуствовао је промоцији нове књиге.

Аутора Милета Костића Дубницу,  знамо као писца, песника, књижевника и сакупљача језичких умотворина на врањском говору. Осим неколико књига исказа, израза, пословица, мисли и загонетки, на ред је дошао и роман под називом „Неговатељица“. Неговатељица је једанаеста дело овог писца.

-Поштујем Милетов рад зато што је поникао у селу, он живи тамо где се рађа све што је нама потребно. Ту се рађа прво живот биљака и животиња, а после тога и човек. Једном приликом сам му рекла „Миле, ти имаш велику одговорност“ зато што је у нашем крају веома популаран. Његова величина и његов рад има сличности са Добрицом Ерић, зато што је човек који је такође живео на селу, који је волео своју земљу, окружење, народ и писао о свему ономе што човек може да види – рекла је Оливера Ђорђевић, рецензенткиња.

– Пресрећан сам зато што сам у свом стваралачком раду прешао десетку, као што је на факултету десетка најбоља оцена, ја сам што се издатих књига тиче и прешао ту оцену. Мене је кроз целу ову причу јунакиње Валентине водио сам наслов, „Неговатељица“. Трудио сам се да све ликове у роману обрадим до перфекције. Они који ће прочитати роман, проценити да ли сам и успео у томе – скромно је говори аутор књиге Миле Костић Дубница.

О књизи и аутору говорио је и Жикица Димтријевић из Удружења књижевника Врање.

-Аутора Милета Костића Дубницу знамо као писца, песника, књижевника и сакупљача језичких умотворина на нашем говору-врањском или врањанском. Објавио је неколико књига исказа, израза, пословица, мисли, загонетки. Мислим да после великог и преданог професора Момчила Златановића, ми другог писца оваквих језичких облика на овим просторима немамо до Милета Костића Дубнице. Сигуран сам да ће његове књиге дуго живети и да ће бити сведок постојања једног народног говора на ових просторима – рекао је Жикица Димитријевић.

О томе колико је аутор и писац Миле Костић Дубница популаран међу врањском публиком, говори и слика препуне свечане сале Гимназије „Бора Станковић“.

Култура