Прославe већ донеле много посла Служби за пријем ургентних стања

Викенд за нама обележилo je 7 саобраћајних незгода, било је слетања са пута и на срећу, има само лакше повређених. Возило се у пијаном стању, а због велике количине алкохола и они који нису возили завршили су у Служби за пријем и збрињавање ургентних стања. Новогодишње прославе очигледно узимају данак, па је већ сада много посла за запослене у овој служби, нарочито током ноћи, каже начелник доктор Љубиша Стојилковић.

-Ноћи су изузетно напорне за особље које решава проблеме пацијената. Дијапазон повреда и обољења је велики, у смислу погоршања тегоба код хроничних болесника. Имали смо један едем плућа, било је много повреда у току ноћи, било је епилетичних напада код млађих људи. Било је интоксикација алкохолом, славље је већ почело и доста је повреда код млађих људи. Наступају новогодишњи празници, сви ти изазови се повећавају, множе се са десет и долази до страшних повреда, које некада воде у инвалидитет – каже доктор.

Хронични болесници треба да се уздрже од ексцеса који су дозвољени здравој популацији, као и да се на прославе и славља одлази јавним превозом, апелује доктор и опомиње најмлађе да је врло лоше играти се пиротехником.

– Ми сада имамо младу генерацију која држи мобилни телефон у руци и када неки програм не функционише они то абдејтују. Тога нема у животу. Повратка на старо нема. Онај ко једном држи петарду у руци и коме та иста разнесе прст или направи повреду ока, ту нема реконструкције. Ми знамо да прст може да се ушије, али део који је разнесен, нема га и постаје трајни инвалидитет. Такав случај смо имали прошле године –додаје доктор.

За одрасле може да буде врло лоше ако возе у пијаном стању, опасно је и преједање. Иако је проценат повређивања врло мали у време празника, ипак то су стопостотна повређивања, истиче Стојилковић.

– Много година причам исту причу и увек са циљем да код неког она изазове нужну позорност, да се уздржи од неких радњи. Ако то успе у глави бар једне особе, ја сам задовољан и то што ће те ви пренети причу до ваших гледалаца, да од тих гледалаца ја не добијем пацијенте.

Please follow and like us:
Здравље