Протест врањских просветара: Насиље у школама мора да престане

Неколико десетина просветних радника, махом чланова Уније синдиката просветних радника Србије (УСПРС), окупило се на протесту у Врању. Главни захтев протестног окупљања је апел за заустављање насиља у школама и захтев да просветни радници добију статус службеног лица.

Заустављање насиља у школама тренутно је горуће питање просветара у Србији, порука је са протеста испред Одељења Министарства просвете у Врању. Сви смо сведоци да је вршњачко насиље, као и насиље над просветним радницима, кулминирало последњих недеља са познатим случајевима у Трстенику, али и Врању, каже Душан Младеновић, председник УСПРС за Пчињски округ.

У овом синдикату сматрају да је неопходно хитно отпочињање преговора о добијању статуса службеног лица за све запослене у образовању, као и промена законске регулативе.

-Има неких помака, јер је министарство са неким синдикатима већ формирало радну групу која ће се бавити изменама прописа који би требало да ступе на снагу до краја године. Треба да буде саслушана струка, да ти прописи не би остали мртво слово на папиру, каже Младеновић.

На питање колико је реално да просветари добију статус службеног лица, Младеновић одговара да је од форме много важнија суштина.

-Није битно да ли ће се звати службена лица, важно је да се промени однос према просветним радницима. Некако смо ми на маргинама овог друштва, што је резултирало тиме да се над просветарима врши насиље. Познати су случајеви у Трстенику, па и у Врању и то мора да се заустави, поручује он.

Младеновић је задовољан одзивом својих колега, с обзиром на кишно време, и додаје да је ово тренутно горуће питање нашег образовања које мора да буде решено у интересу просветара, али и ученика и њихових родитеља.

Истовремено са још 46 градова у Србији, и у неким врањским школама протест је подржан потпуном или делимичном обуставом наставе. Младеновић наводи да је било опструкције од стране појединих директора школа којима је поручио да морају да имају на уму да су они првенствено просветни радници.

Please follow and like us:
Друштво Образовање